Nekad je nužno odabrati stranu

U centru Zagreba otvara se šarmantni restorančić u kojem se sve vrti oko arepe, hit venezuelanskog jela. Imamo detalje

Obitelj frontmena benda Cubismo u Preradovićevoj otvara svoj restoran Arepa Maracay

FOTO: Sandro Lendler

Ricardo Luque, frontmen benda Cubismo, u utorak otvara svoj restoran Arepa Maracay. Prostor od 20 kvadrata nalazi se na adresi Preradovićeva 9 i u ovaj projekt Luque je uključio cijelu obitelj. Njegov 37-godišnji sin Jorge Luis glavni je chef, a tu su i njegova 50-godišnja supruga Sanja te kćeri Isadora i 24-godišnja Lucia. Angažirao je i 17-godišnjeg sina Armanda, ali njemu je ipak škola trenutno prioritet.

“Nismo se još susreli s jelom koje toliko ljude veže za dom kao arepe. Pet godina smo imali kućice na raznim festivalima i znalo nam se dogoditi da nam jedna obitelj iz Venezuele naruči po 40 arepa”, govori nam gospođa Sanja dok obavlja posljednje pripreme za sutrašnje otvorenje.

Poslužuju tradicionalno venezuelansko jela, arepe Sandro Lendler
Arepa se otvara na adresi Preradovićeva 9 Sandro Lendler

‘Jelo iz naroda’

Što su uopće te arepe, ne pretjerano jelo oko kojeg će vrtjeti sve u novom restoranu u centru Zagreba? Gospođa Sanja objašnjava nam kako se radi o jelu koje se pravi od brašna bijelog kukuruza koji je prethodno kuhan. Peku se na roštilju i izvana su hrskave, a iznutra mekane poput palente. Pune se mesom ili povrćem pa tako u Arepi imaju i vege te jednu vegansku opciju. Luqueova Arepa bit će prva arepera u Hrvatskoj.

Arepa Pabellon, 46 kuna Sandro Lendler

U ponudi će biti tradicionalne kombinacije. Tu je arepa Reina pepiada s piletinom, avokadom, majonezom i slanim sirom i ona stoji 38 kuna. Postoji opcija s junetinom, Pabellon, u koju još ide i crni grah, slatka banana plantana i slani sir. Za nju ćete morati izdvojiti 46 kuna. Od vege arepa tu je Perico koja je dostupna samo za doručak i sastoji se od jaja, rajčice, luka, paprike i slanog sira. Košta 30 kuna.

Arepa Reina pepiada, 38 kuna Sandro Lendler

Dostupne su još četiri vegetarijanske opcije i jedna veganska, Pabellon vegano s crnim grahom, slatkom bananom plantanom i avokadom. Stoji 35 kuna. Cijene su Luqueovi određivali tako da njihove arepe mogu biti dostupne svima. “To je jelo iz naroda i željeli bismo da ih što više ljudi proba”, govori nam gospođa Sanja.

Supružnici Ricardo Luque i Sanja Akrap Luque Sandro Lendler

Žele ljudima približiti Venezuelu

Osim što ljude žele upoznati s venezuelanskom gastronomijom, ljude žele i educirati o Venezueli. Tako, primjerice, na zidu imaju TV na kojem se vrte dokumentarci o Venezueli ili svira tamošnja prepoznatljiva glazba. Osim toga, prostorom dominira motiv ptica jer je, kako nam kaže Ricardo Luque, Venezuela dom za više od 1500 ptičjih vrsta.

Isadora Akrap Luque s muralom za koji je bila inspiracija Sandro Lendler

Na najvećem ziduu restorani nalazi se golemi šareni mural inspiriran Luqueovom 22-godišnjom kćeri Isadorom, koji je napravila venezuelanska umjetnica Lucia Borjas. Interijer je uređivala Maša Novak, a trenutno u prostor stane šestero ljudi. Da nema korone dodali bi još jedan stol, ali naglasak je ionako na take outu. Uskoro bi trebali biti i na dostavnim servisima.

O tome koliko autentični žele biti govori i činjenica da koriste tradicionalne sastojke. Nabavljaju tako plantane, povrće koje izgleda kao banana, a može biti slatko i slano, ovisno priprema li se zrela i zelena. Osim toga imaju i yucu, korjenasto povrće, a nabavljat će i marakuju kada bude sezona.

Za mural i vizualni identitet zaslužna je Lucia Borjas, a za interijer Maša Novak Sandro Lendler