Nekad je nužno odabrati stranu

U centru Zagreba otvoren je uzbudljiv bar. Ujutro imaju zdravu ponudu, navečer svoje koktele

Roots je smješten u središtu Zagreba, u Tomićevoj pored uspinjače

Možda ste čuli za Tomislava Perka, avanturista, svjetskog putnika i autora putopisa 1000 dana proljeća i 1000 dana ljeta. Video njegovog TEDTalka How to travel the world with almost no money, pogledalo je gotovo šest milijuna ljudi. Tamo je odlično opisao svoju misiju u posljednjih deset godina; obići svijet i pokazati da putovanja, pa i ona u daleke egzotične zemlje, nisu skupa niti je za njih potrebna posebna hrabrost.

Perko se sada pojavljuje u novom kontekstu; u Zagrebu je ovaj mjesec otvorio Roots – juice and cocktail bar. Njegov lokal u Tomićevoj, u prostoru nekadašnjeg wine bara Basement, ima mjesta za 40 ljudi, a terasa pored ulaza na uspinjaču ih prima još tridesetak.

Tomislav i ekipa koju je okupio imaju zanimljiv koncept koji nastoje provesti u baru. Roots od jutra do 16 sati radi kao juice bar, a nakon toga kao cocktail bar. U toj transformaciji mijenja se ponuda, prilagođava se osvjetljenje, glazba, čak i odjeća osoblja. “Imamo dva menija, jutarnji, gdje je naglasak na svježe cijeđenim sokovima, milkshakeovima, salatama, smoothiejima… i večernji, gdje se ponuda vrti oko alkohola, koktela i zalogaja poput pršuta i sira”, priča nam ovaj 34-godišnjak.

Borko Vukosav

Prirodan izbor

Na cesti je, kaže, proveo punih pet godina, ako se oduzmu pauze, na kojima je često radio upravo kao konobar ili barmen. “Uglavnom je to bilo kad bih u hostelima radio u zamjenu za hranu i smještaj, i nisam se na jednom mjestu zadržavao dulje od mjesec dana”, prisjeća se Tomislav, “Recimo, u Ekvadoru sam radio u jednom manjem guest houseu, dok sam pisao svoju prvu knjigu, i to baš u juice baru”. Iako je doživio iskustva koja će pamtiti cijeli život, pomalo se zasitio neizvjesnosti koje nose putovanja oko svijeta s jednim ruksakom. “Dosta mi je, bilo bi vrijeme da se skrasim”, kaže nam i objašnjava da to ne znači da više nikad neće putovati. No u tome pronalazi sve manje izazova.

Smoothie bowl, 44 kune Borko Vukosav

“Trenutno mi se poduzetništvo u Hrvatskoj čini i izazovnije od putovanja u egzotične zemlje, što da vam kažem”, smije se. Ugostiteljstvo je, kaže, bio prirodan izbor. Voli ugostiteljski posao, voli biti okružen ljudima, a i prikupio je dovoljno iskustva i znanja da se u ovim vodama osjeća koliko-toliko sigurno. Osim usputnih angažmana, završio je tečaj Filipa Lipnika u zagrebačkom Swankyju, a ove zime se uputio i na Tajland, točnije u Phuket, gdje je završio European bartending school, jednu od najpoznatijih svjetskih škola za barmene. Mi se prisjećamo kako se prošlog rujna o njemu pisalo kad je na zagrebačkom Burger Festivalu, u baru Mangosta, složio glitter gin tonic s jestivim šljokicama.

Korijeni

“A zašto ime Roots?” pitamo ga. “Pa upravo zbog toga što sam se odlučio tu skroz vratiti, potpuno skrasiti i pustiti korijene”, odgovara i kaže da je htio svoju priču o putovanjima i povratku ukomponirati u lokal. U tome mu je pomogao arhitektonski duo, mama i kći Marcela Matijević-Klobučar i Dagmar Matijević-Klobučar, koje su se prihvatile uređenja. Htjeli su da ovaj prostor bude ugodan i pomalo minimalistički, ciglene svodove koji su ih u prostoru dočekali nisu htjeli dirati, no istaknuli su neke specifične detalje.

Veganska plata, 44 kune Borko Vukosav
Dom’s koktel, 44 kune Borko Vukosav

Dvije ponude

U dnevnoj fazi poslužuju razne smoothieje, salate i shakeove, koji su prilagođeni veganima, a pakiranja za van su uvijek u staklenim ambalažama. Sve napitake od svježeg voća pripremaju ispred gosta, na licu mjesta. Biraju samo sezonske namirnice, surađuju s OPG-ovima iz okolice, a svaki dan su i na Dolcu. U pripremi jela Tomislav posebno ističe 29-godišnju kolegicu Doris Valpović, koja inače stoji iza firme FooDoris. Sama proizvodi organsku granolu i energetske kuglice od orašastih plodova i voća, koje je moguće nabaviti i u specijaliziranim trgovinama diljem Zagreba.

Borko Vukosav

Sokovi, smoothiji i milkshakeovi u Rootsu koštaju između 18 kuna, za pakiranje od 300 ml, i 32 kune za pakiranja od 500 ml. Smoothie bowlovi od raznog voća i orašastih plodova su 44 kune, a poslužuju i toast sendviče i salate, koje ćete platiti tridesetak kuna. U večernjem izdanju od hrane poslužuju tapase i plate s narescima i sirevima, koje dolaze i u veganskom izdanju, a ovisno o vrsti i veličini između 24 i 72 kune.

Uz bogatoj ponudi alkohola ističu se njihovi signature kokteli. Zanimljiv je, recimo, Dom’s, koji sadrži gin, limetu, bjelanjak i crveni papar, a imaju i koktel Piena party koji spravljaju s pjenušcem. Za njih ćete izdvojiti između 32 i 48 kuna.