Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

U centru Zagreba otvoren je uzbudljiv bar. Ujutro imaju zdravu ponudu, navečer svoje koktele

Roots je smješten u središtu Zagreba, u Tomićevoj pored uspinjače

ZADNJA IZMJENA: tra 28, 2019

Možda ste čuli za Tomislava Perka, avanturista, svjetskog putnika i autora putopisa 1000 dana proljeća i 1000 dana ljeta. Video njegovog TEDTalka How to travel the world with almost no money, pogledalo je gotovo šest milijuna ljudi. Tamo je odlično opisao svoju misiju u posljednjih deset godina; obići svijet i pokazati da putovanja, pa i ona u daleke egzotične zemlje, nisu skupa niti je za njih potrebna posebna hrabrost.

Perko se sada pojavljuje u novom kontekstu; u Zagrebu je ovaj mjesec otvorio Roots – juice and cocktail bar. Njegov lokal u Tomićevoj, u prostoru nekadašnjeg wine bara Basement, ima mjesta za 40 ljudi, a terasa pored ulaza na uspinjaču ih prima još tridesetak.

Tomislav i ekipa koju je okupio imaju zanimljiv koncept koji nastoje provesti u baru. Roots od jutra do 16 sati radi kao juice bar, a nakon toga kao cocktail bar. U toj transformaciji mijenja se ponuda, prilagođava se osvjetljenje, glazba, čak i odjeća osoblja. “Imamo dva menija, jutarnji, gdje je naglasak na svježe cijeđenim sokovima, milkshakeovima, salatama, smoothiejima… i večernji, gdje se ponuda vrti oko alkohola, koktela i zalogaja poput pršuta i sira”, priča nam ovaj 34-godišnjak.

Prirodan izbor

Na cesti je, kaže, proveo punih pet godina, ako se oduzmu pauze, na kojima je često radio upravo kao konobar ili barmen. “Uglavnom je to bilo kad bih u hostelima radio u zamjenu za hranu i smještaj, i nisam se na jednom mjestu zadržavao dulje od mjesec dana”, prisjeća se Tomislav, “Recimo, u Ekvadoru sam radio u jednom manjem guest houseu, dok sam pisao svoju prvu knjigu, i to baš u juice baru”. Iako je doživio iskustva koja će pamtiti cijeli život, pomalo se zasitio neizvjesnosti koje nose putovanja oko svijeta s jednim ruksakom. “Dosta mi je, bilo bi vrijeme da se skrasim”, kaže nam i objašnjava da to ne znači da više nikad neće putovati. No u tome pronalazi sve manje izazova.

Smoothie bowl, 44 kune Borko Vukosav

“Trenutno mi se poduzetništvo u Hrvatskoj čini i izazovnije od putovanja u egzotične zemlje, što da vam kažem”, smije se. Ugostiteljstvo je, kaže, bio prirodan izbor. Voli ugostiteljski posao, voli biti okružen ljudima, a i prikupio je dovoljno iskustva i znanja da se u ovim vodama osjeća koliko-toliko sigurno. Osim usputnih angažmana, završio je tečaj Filipa Lipnika u zagrebačkom Swankyju, a ove zime se uputio i na Tajland, točnije u Phuket, gdje je završio European bartending school, jednu od najpoznatijih svjetskih škola za barmene. Mi se prisjećamo kako se prošlog rujna o njemu pisalo kad je na zagrebačkom Burger Festivalu, u baru Mangosta, složio glitter gin tonic s jestivim šljokicama.

Korijeni

“A zašto ime Roots?” pitamo ga. “Pa upravo zbog toga što sam se odlučio tu skroz vratiti, potpuno skrasiti i pustiti korijene”, odgovara i kaže da je htio svoju priču o putovanjima i povratku ukomponirati u lokal. U tome mu je pomogao arhitektonski duo, mama i kći Marcela Matijević-Klobučar i Dagmar Matijević-Klobučar, koje su se prihvatile uređenja. Htjeli su da ovaj prostor bude ugodan i pomalo minimalistički, ciglene svodove koji su ih u prostoru dočekali nisu htjeli dirati, no istaknuli su neke specifične detalje.

Veganska plata, 44 kune Borko Vukosav
Dom’s koktel, 44 kune Borko Vukosav

Dvije ponude

U dnevnoj fazi poslužuju razne smoothieje, salate i shakeove, koji su prilagođeni veganima, a pakiranja za van su uvijek u staklenim ambalažama. Sve napitake od svježeg voća pripremaju ispred gosta, na licu mjesta. Biraju samo sezonske namirnice, surađuju s OPG-ovima iz okolice, a svaki dan su i na Dolcu. U pripremi jela Tomislav posebno ističe 29-godišnju kolegicu Doris Valpović, koja inače stoji iza firme FooDoris. Sama proizvodi organsku granolu i energetske kuglice od orašastih plodova i voća, koje je moguće nabaviti i u specijaliziranim trgovinama diljem Zagreba.

Sokovi, smoothiji i milkshakeovi u Rootsu koštaju između 18 kuna, za pakiranje od 300 ml, i 32 kune za pakiranja od 500 ml. Smoothie bowlovi od raznog voća i orašastih plodova su 44 kune, a poslužuju i toast sendviče i salate, koje ćete platiti tridesetak kuna. U večernjem izdanju od hrane poslužuju tapase i plate s narescima i sirevima, koje dolaze i u veganskom izdanju, a ovisno o vrsti i veličini između 24 i 72 kune.

Uz bogatoj ponudi alkohola ističu se njihovi signature kokteli. Zanimljiv je, recimo, Dom’s, koji sadrži gin, limetu, bjelanjak i crveni papar, a imaju i koktel Piena party koji spravljaju s pjenušcem. Za njih ćete izdvojiti između 32 i 48 kuna.

Josipa Lenić
Telegram autor
43 članka Više o autoru
Više s weba