U Engleskoj se danas pojavilo nešto pomalo neobično na aukciji; svilene lila gaćice Eve Braun

'Imaju znakove nošenja ali su još uvijek u dobrome stanju'

ZADNJA IZMJENA: stu. 2, 2016
Foto: Philip Serrell Auction House

Svilene gaćice lila boje, ukrašene čipkom i vrpcama koje je nosila Eva Braun da bi bila što zanosnija nacističkom diktatoru, prodaju se na aukciji, sedamdeset godina nakon što ih je američki vojnik iz Drugog svjetskoga rata ponio kući kao suvenir. Vojnik ih je našao u napuštenom bavarskom bunkeru, u hotelu Platterhof odmah do Hitlerova doma u Bergdorfu, u bavarskim Alpama. Imaju znakove nošenja ali su još uvijek u dobrome stanju. Očekuje se da će postići cijenu od 450 funti.

Inicijali Hitlerove priležnice Eve Braun izvezeni su sprijeda i dokaz su da su uistinu njezine. Gaćice su dva puta od kraja Drugog svjetskog rata promijenile vlasnika prije nego li su dospijele u ruke britanskom kolekcionaru vojnog znakovlja koji ih sada prodaje na aukciji u Malvernu, Worchestershire, baš danas.

Prodaju se i Evin ruž i prsten

Obrubljene bijelom čipkom i vrpcom, pokazuju modu iz 1940. godine. Prema aukcionarki Sophie Jones, čiste su i u dobrome stanju. Isti aukcionar prodaje i crveni ruž koji je pripadao gospođici Braun. Nalazi se u srebrnom kućištu, sa ugraviranim incijalima EB. Četvrtasto kučište dekorirano je zamršenim cvijetovima i listovima, a u unutra je maleno zrcalo. Ruž je netaknut otkako je vlasnica umrla.

Na aukciji će se naći i zlatni prsten Hitlerove ljubavnice. Njega je jedan američki vojnik spremio u džep pri kraju rata. Prsten, opal okružen sa 6 rubina ima početnu cijenu od trista funti. Čini se da su i prsten i gaćice uzeti nedugo nakon što su diktator i ljubavnica počinili samoubojstvo poslije svog vjenčanja u bunkeru nacističkog monstruma u Berlinu, krajem rata. Eva Braun i Hitler upoznali su se 1929. godine, njoj je bilo 17, a njemu 40 godina.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru