Život

U gospićkom domu za starije 65 je novozaraženih. Za zarazu su saznali slučajno

Za prvu zaraženu saznali su kada je otišla na rutinski pregled

FOTO: screenshot RTL

Čak 65 od 69 novooboljelih u Ličko-senjskoj županiji dolazi iz jednog doma za starije i nemoćne u Gospiću. Tamo je zaraženo 59 korisnika i četvero djelatnika. Zaraženi korisnici odvojeni su u posebno krilo doma i gotovo da i nemaju simptoma. Testirani su i preostali korisnici i djelatnici doma i svi su negativni.

Zaraza je otkrivena slučajno. ”Prilikom rutinskog odlaska naše korisnice u Opću bolnicu Gospić dobili smo potvrdu da je korisnica pozitivna. To nam je bio signal za uzbunu. Krenuli smo u dogovoru s epidemiologom obaviti testiranje kompletno korisnika i djelatnika. Pokazalo se da je od 143 korisnika pozitivno bilo njih 21”, rekao je za RTL Danas Ivan Bronzović, ravnatelj doma za starije i nemoćne.

Ponovno su krenuli testirati

Među 75 djelatnika doma njih četvero su vili pozitivni, a Bronzović dodaje i kako su u međuvremenu imali još tri pozitivna korisnika i četiri djelatnika.

”Danas smo krenuli u ponovno kompletno testiranje. Dobili smo objašnjenje da to neće biti konačan rezultat, a neće se svi testovi pokazati pozitivni odmah. Pokazali su se problematični prvi kontakti, odnosno oni koji su bili s tad zaraženima u sobama. To je danas brojka od 59 štićenika i četiri djelatnika”, rekao je Bronzović.

Ipak, govori, dobro je što nemaju simptoma. ”U bolnici su još od prvog kruga četiri korisnika, ali riječ je o temperaturi od oko 38,6 i pojačanom kašlju. Nema naznaka da bi itko bio životno ugrožen”, rekao je Bronzović. Napomenuo je i kako će nastaviti testiranja u dogovoru s epidemiologom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu