Život

U Gospiću 69 novozaraženih, skoro svi su štićenici doma za starije i nemoćne

Ravnatelj doma za starije kaže kako se zaraza koronom širi

14.05.2020., Sibenik - Djelatnci Hitne pomoci ispred Cvjetnoga doma za starije osobe u Sibeniku nakon pojave viirusa Covid 19-koronavirusa.
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 69 novooboljelih od Covida-19, svi oboljeli su iz Gospića, od čega je 61 korisnik Doma za starije i nemoćne osobe te 4 zaposlenika te ustanove, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Ostale pozitivne osobe su kontakti ranije oboljelih osoba.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Gospiću Ivan Bronzović istaknuo je kako se čini sve da se zaraza u Domu zaustavi. No, za sada se ona širi, te je sada pozitivno 84 korisnika, ali srećom ni dva tjedna od početka zaraze nitko nije razvio po život opasne simptome, dodao je.

Oboljele i još tri djelatnice

Među danas pozitivnima su i tri djelatnice Doma koje su iz podružnice u Otočcu došle na ispomoć u Gospić. One su, kaže Bronzović, “od prvog trenutka radile pod punom zaštitom, od vezira, ogrtača, maski i rukavica”.

Inficirani korisnici su sada smješteni u starom djelu ustanove, a stotinjak nezareženih korisnika Doma su odvojeni u drugoj zgradi. Ni za koga nema posjeta, svima se redovito mjeri temperatura i obavljena je profesionalna dezinfekcija prostora, rekao je ravnatelj Doma.

U samoizolaciji 7 njegovateljica

“Radimo sve što možemo; za sada smo funkcionirali podnošljivo unatoč samoizolaciji sedam njegovateljica, ali sada one idu na testiranje, pa ako su negativne vraćaju se na posao”, rekao je Bronzović opisujući situaciju u Domu.

Do sada je od početka epidemije u Ličko senjskoj županiji oboljelo 340 osoba, a trenutno je aktivnih 137, od kojih 129 iz Gospića, četiri u Otočcu, tri u Perušiću i jedan oboljeli u Brinju. Također 199 je izliječenih, a četiri su osobe umrle. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije trenutno je 379 osoba.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu