Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život U hrpi savjeta raznih stručnjaka kako smršaviti, evo dva neobična: preskačite doručak i obrok počnite s desertom

Ako najbolje čuvate za kraj to vas u stvari ohrabruje da pojedete više kalorija

Candle, Cherry, Dessert, Flame, Baked
FOTO: Getty Images

Zaboravite sve što mislite da znate o dijeti i prehrani. Prema nedavnom istraživanju, objavljenom u časopisu American Society Association, puno onog u što vjerujemo oko prehrane posve je pogrešno, od izbjegavanja deserta kada pokušavate smršavjeti do toga da je doručak najvažniji obrok dana.

Ako najbolje čuvate za kraj to vas u stvari ohrabruje da pojedete više kalorija. “Oni koji počinju obrok s najkaloričnijim jelom, bez obzira na to da li je slano ili slatko, naginju tome da u konačnici konzumiraju manje kalorija”, kažu znanstvenici. “Ako obrok započnemo s nečim kaloričnim, to nas tjera da ostatak obroka jedemo promišljenije,” kaže koautor studije Martin Reimann.

Paziti što piše na deklaraciji

Doručkovati nije najpametnije za one koji žele smršaviti, tvrdi studija objavljena u časopisu BMJ. Znanstvenici su utvrdili da oni koji preskaču doručak nisu nužno više gladni tijekom dana. Znanstvenici čak kažu da doručak dodaje višak kalorija cijelome danu. Oprez je potreban kad se preporuča doručak za one koji žele izgubiti na težini, jer može imati posve suprotan efekt, zaključuje studija.

Jogurt ima reputaciju kao zdravi međuobrok ali proizvođači mu dodaju previše šećera pa sve više sliči na desert. Ako želite jogurt u svojoj dijeti, pozorno pročitajte koliko šećera sadrži i držite se najobičnijih. Dijete s malo ugljikohidrata su popularne ali ne moraju nužno biti i najbolje za težinu i zdravlje, kažu analize objavljene u medicinskom časopisu Lancet, prošlog mjeseca.

Vlakna dobro utječu na gubitak težine

Znanstvenici su analizirali niz studija o ugljikohidratima i otkrili da vlakna kojih ima u ugljikohidratima kao u tjestenini od cjelovitih žitarica i žitaricama, dobro utječu na gubitak težine. Sudionici studije koji su jeli najviše vlakana, izgubili su više od onih u čijoj prehrani ih je bilo malo.

“Razni stručnjaci za dijete i dijete koje podupiru slavne osobe zvuče obećavajuće, ali one nisu tako dobre kao kada slušate vlastito tijelo”, kaže nutricionistica i autorica knjige Just Eat It, Laura Thomas. “Za zdravu prehranu”, kaže Thomas, “najbolje je osluškivati signale koje nam tijelo šalje”. Ona preporučuje hranu koja nas čini sretnima, na prvome mjestu. “Ako kuhinju napunite samo zdravim stvarima kao povrće, humus, kolačići od riže, to bi moglo na kraju rezultirati unosom još više kalorija.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više