Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život U indeksima brucoša zagrebačkog Pravnog fakulteta piše da će im predavati profesor Josip Kregar, koji je ljetos umro

Tajnik fakulteta pravda situaciju riječima da su indeksi tiskani prije smrti profesora Kregara

Student prve godine Pravnog fakulteta u Zagrebu – nazvat ćemo ga Mladenom kako ga ne bismo izložili eventualnim neugodnostima – dobio je, kao i svi njegovi kolege, indeks u kome je otisnut popis svih kolegija koje mora položiti i profesora koji će te kolegije držati.

Tako u indeksu stoji da će predmet Sociologija brucošima predavati pet nastavnika među kojima je, kao prvi na popisu, naveden profesor Josip Kregar. Međutim, poznati i dugogodišnji profesor s Prava i autor niza knjiga umro je ljetos, 15. kolovoza, i sigurno je da više neće predavati nikome, pa ni Mladenu.

Indeksi otisnuti mjesec dana prije smrti

Tajnika zagrebačkog Pravnog fakulteta Stjepana Licu nazvali smo da nam objasni kako se dogodilo da indeksi s imenom pokojnog profesora odu u ruke studentima. Gospodin Lice nam je kazao da su indeksi otisnuti još u srpnju, prije smrti profesora Kregara, i tako je došlo do ove ”neugodne situacije”. A zašto, pitamo ga, fakultet nije prekrižio Kregarovo ime u 650 brucoških indeksa. Imali su za to cijeli mjesec. To se moglo obaviti u jednom danu.

”Kad bismo počeli križati po indeksima, to bi nas dovelo u neslućene priče”, odgovara tajnik Lice te priču svraća na nemoguće uvjete u kojima nakon potresa radi Pravni fakultet.

Neugodna situacija za studente i profesorovu obitelj

No, ovo s profesorom Kregarom je zaista nezgodno pa i nepristojno, kažemo. Studenti su osupnuti, čuli su za Kregara i da ga više nema. Tajnik se slaže: ”Da, ali jednostavno se tako dogodilo. A i prije su kolege umirale, nije ovo prva takva situacija iako nije ugodna.”

Završavamo razgovor i dalje uvjereni da je jedan obični crni flomaster mogao riješiti problem kolegijalnog takta. Mladen, budući pravnik, isto tako. Neće zbog ovog propusta propasti svijet, ali Kregarovoj obitelji ovo sigurno neće biti ugodno. A i brucoši se već rugaju fakultetu na koga još nisu ni kročili.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više