Nekad je nužno odabrati stranu

U istraživanju koje nas baš ne veseli, znanstvenici otkrili da je crveno meso i gore nego su mislili

Crveno meso dosta ozbiljno povećava rizik od kroničnih bolesti

Salami sausage icon in flat style on a yellow background, Image: 289291290, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stock Budget
FOTO: Profimedia, Stock Budget

Crveno meso, to jest govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina, dio su svakodnevne prehrane većine nas. Tijelu daje važne nutrijente, aminokiseline, vitamine i minerale, željezo i cink.

No, meso se često dodatno obrađuje pa ga proizvođači i prerađivači dime, sole ili dodaju kemikalije i aditive da bi poboljšali okus finalnog proizvoda, šunke, kobasice, slanine, hrenovki, salame i sličnog. Prošlih se desetljeća potrošnja mesa, osobito u razvijenim zemljama, povećala. Istovremeno, sve je više istraživanja i znanstvenih dokaza da previše mesa, osobito prerađenog, može biti povezano s većim rizikom nekih najčešćih kroničnih bolesti.

Povećva rizik kroničnih bolesti

Znanstvenici sa švedskog Karolinska instituta u Stockholmu, piše Knowridge, analizirali su dokaze prikupljene u više grupnih studija. Studije su bile fokusirane na negativne učinke konzumacije crvenog mesa i njihov utjecaj na razvoj kroničnih bolesti kao što su dijabetes, koronarne bolesti, zatajenje srca, moždani udar, karcinom i opću smrtnost.

Bazirani na šest studija, rezultati su pokazali da konzumacija 100 grama neprerađenog mesa dnevno može povećati rizik za mnoge bolesti, 11 posto za moždani udar i karcinom dojke, 15 posto veća je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, 17 posto od karcinoma debelog crijeva i 19 posto za uznapredovali karcinom prostate.

Više mesa, logično, znači veći rizik

Količina mesa od 50 grama dnevno može povećati rizike za sljedeće bolesti: karcinom prostate za četiri posto, karcinom dojke za 9 posto, karcinom debelog crijeva za 18 posto, karcinom pankreasa za 19 posto, moždani udar za 13 posto. Pritom, ukupna smrtnost povećava se za 22 posto, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 24 posto, a od dijabetesa za 32 posto.

Konzumacija većih količina mesa, osobito prerađenog, povezana je i s većim rizikom od glavnih kroničnih bolesti i preuranjene smrti. Dodatno, proizvodnja mesa jako šteti okolišu. Neke su europske zemlje već integrirale pristup ova dva problema, zdravlje ljudi i zdravlje planete, u prehrambene vodiče i preporuke ograničene konzumacije crvenog mesa.