Život

U Italiji će se maske morati nositi i na otvorenom prostoru

Nova odredba vjerojatno će stupiti na snagu u četvrtak

Women wearing face masks as a preventive measure talk at Moderno coffeehouse.
There are new 44 cases of coronavirus in Pontevedra's province. Spanish Galicia region has confirmed that the new cases have increased by 670 and 27 people with COVID-19 are hospitalised.
Coronavirus Situation in Pontevedra, Spain - 10 Aug 2020,Image: 551469716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima, objavilo je ministarstvo zdravlja nakon što je vlada odobrila tu mjeru. Nakon što je strogom karantenom od ožujka do svibnja uspjela zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, Italija posljednja dva mjeseca ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih. Protekli tjedan je prosječno imala 2,4 tisuće novozaraženih dnevno.

Odredba o obaveznom nošenju maski i vani vjerojatno će stupiti na snagu u četvrtak, otkrio je izvor iz vlade. Zaštitne maske su u nekim talijanskim regijama već obavezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laziju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste vanjskih prostora kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom.

Izvanredno stanje do 31. siječnja

“Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja covida-19”, posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari, rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u utorak u parlamentu, kad je i najavio donošenje ove odredbe. “Među europskim državama Italija je uz Njemačku među boljima u upravljanju drugim valom, no nemojmo zbog toga imati iluzije”, dodao je tada.

Italija ima najveći broj umrlih od koronavirusa među zemljama kontinentalne Europe – njih 36 tisuća. Danas su njezini dnevni brojevi novozaraženih manji u usporedbi s drugim europskim državama poput Francuske, Španjolske i Velike Britanije. Vlada je u srijedu odlučila i produžiti izvanredno stanje do 31. siječnja. Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure koje zbog birokracije često usporavaju donošenje odluka u Italiji.

Nastavite čitati