Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

U Italiji vjeruju da karantena djeluje: Broj novozaraženih od koronavirusa ipak se smanjuje

Sljedećih dana trebalo bi se znati pada li zaista broj oboljelih

Medical workers wearing a face make and protection gear teand to a patient inside the new coronavirus intensive care unit of the Brescia Poliambulanza hospital, Lombardy, on March 17, 2020. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
FOTO: AFP

Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koje su počele primjenjivati i druge države, s velikim gospodarskim gubicima.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja donijeli ploda. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci.

Mjere napokon djeluju

Talijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije, njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam posto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj.

„Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna počinju imati utjecaja“, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije no što su objavljeni podaci za utorak.

Idući dani pokazat će pada li broj zaraženih

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih. Pokaže li se to točnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici vjeruju kako države poput Španjolske i Francuske prate talijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana. Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više