Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

U Jurišićevoj je jučer otvoren azijski street food Kai. Bili smo tamo

Kai se nalazi u nekadašnjem prostoru Bagel & Lobster Barra u Jurišićevoj 2a

ZADNJA IZMJENA: srp 16, 2020
Foto: Sandro Lendler

U Jurišićevoj je jučer otvoren azijski street food restoran Kai. Nalazi se u prostoru Bagel & Lobster Barra, nekadašnjeg restorana Marina Medaka. Poznati chef prepustio je prostor svojim bivšim zaposlenicima. Iza restorana tako stoje 31-godišnji Mihovil Roso, 26-godišnji Damir Bajo i 31-godišnji Zvonimir Štrk.

“Bajo je već s 23 godine bio chef po renomiranim restoranima u Zagrebu. On će imati veću kontrolu što se tiče same hrane. Ja sam još kao student puno konobario i vodio restorane pa ću ja voditi brigu oko šanka i gostiju. Zvonimir je sveobuhvatan. Bio je slastičar i kuhar te ima nevjerojatnu paletu znanja. Nadopunjujemo se kao tim”, priča nam Roso.

Damir Bajo, Zvonimir Štrk i Mihovil Roso Sandro Lendler

Posluživat će asian fusion

Kai se nalazi u prostoru od 24 kvadrata i trenutno tamo stane 22 ljudi. Radno vrijeme im je od 11 do 22:30. “Mogli bismo smjestiti i više gostiju, ali zbog trenutno situacije s koronavirusom ostavili smo ovoliko”, govori nam Roso. Dodaje i kako prostor nisu puno mijenjali, dodali su neke detalje, ali su promijenili kuhinju. “Dodali smo aparate koji nama pašu za ono što smo zamislili”, govori Roso.

U razgovor se ovdje uključio i chef Bajo, glavni i odgovorni za hranu. “Željeli smo napraviti neki miks, fusion svega što nas privlači. Što je sezonsko od namirnica i što nas inspirira. Željeli smo opuštenu i ležernu atmosferu. Da ljudi dođu, pojedu i zabave se uz laganu glazbu. Totalno neformalno”, priča.

Katsu sando sendvič, 62 kune Sandro Lendler

Bajo ističe kako bi za početak ljudima preporučio da probaju ovih nekoliko stvari. Bao buns s bakalarom za 67 kuna, katsu sando sendvič s mesom, koje je varijacija na zagrebački odrezak, za 62 kune te flat bread s mariniranom tunom za 63 kune. U ponudi će biti i jedan desert koji će redovito mijenjati.

Bao buns s bakalarom, 67 kuna Sandro Lendler
Flat bread s mariniranom tunom. 63 kune Sandro Lendler

Izlagat će djela umjetnika

Dečki iz Kaija dogovorili su odmah i nekoliko suradnji. Recimo, s Mijom Ćelićem, vlasnikom brenda Charamanga koji proizvodi ljute papričice i ljute umake. Od Biljkoboraca su uzeli biljke za zidove, a brend Kliconoše će dečke opskrbljivati s mikropovrćem i raznim jestivim biljkama sa svoje urbane farme.

“U planu nam je u budućnosti surađivati i s malim OPG-ovima. Zasad ostaje i suradnja s Marinom Medakom koji će nas opskrbljivati s dijelom namirnica”, kažu.

Kai ima 24 m2. Sandro Lendler
Može primiti 22 ljudi. Sandro Lendler

Inače, njihov restoran neće biti samo mjesto za hranu, bit će to, kažu, i “mala kuća umjetnosti”.”Održavat ćemo i izložbe. Prva koja će izlagati je mlada umjetnica Antonija Maričević. Na špagu smo stavili njezine fotografije, točnije kolaže koji prikazuju odnos među ljudima i onaj između čovjeka i prostora. Na drugom zidu su također njezini radovi, takozvane, kućice. One se referiraju na potres koji je pogodio Zagreb”, objašnjava nam Roso i kaže kako će svaka dva mjeseca izlagati netko drugi.

Nalazi se u prostoru nekadašnjeg Bagel & Lobster Barra Sandro Lendler

‘Nastojali smo uvijek vuči jedan drugoga’

Najveći izazov, osim otvorenja u doba korone, bit će im mali prostor. “Ovo je najmanja kuhinja u kojoj smo ikada radili. Ne možemo uopće sva trojica biti unutra u isto vrijeme”, govori nam Zvonimir Štrk. On će posvetiti pažnju slasticama, ali tek kada se još bolje upoznaju s malom kuhinjom.

“Prvenstveno želimo pratiti sve moguće trendove, a opet sve držati pod kontrolom. Dugoročno se nadamo da ćemo uspjeti izaći iz tog malenog prostora i privući više gostiju. Pokretanje ovakvog projekta uopće ne bi moglo biti moguće svakome od nas individualno, a ovako dijelimo i troškove i odgovornosti”, kaže nam Štrk.

Dečki se znaju već pet godina i nekako su uvijek radili zajedno. “Nastojali smo uvijek vuči jedan drugoga gdje god smo radili. Tako smo upoznali svoje nedostatke i prednosti. Zapravo smo shvatili da smo jedan od rijetkih kuharski timova koji dobro funkcionira već duži niz godina. Najveća prednost nam je što nitko od nas ne teži prvenstveno zaradi već osobnom napredovanju”, govore nam na kraju. Inače, “kai” na japanskom znači obnova i oporavak, prigodno u vrijeme koronakrize.

Željka Orešković
Telegram autor
1013 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program