Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Ovo je popis mjera koje Vlada planira uvesti: otvaranje granica za autoturiste, otvaranje kafića, puštanje u promet javnog prijevoza...

Jutarnji donosi popis mjera s kojima, kako pišu, Plenković želi pokrenuti gospodarstvo

Jutarnji list u sutrašnjem tiskanom izdanju donosi tekst o konkretnim mjerama uz pomoć kojih, kako pišu, Plenkovićeva vlada namjerava pokrenuti hrvatsko gospodarstvo.

Nekolicina tih mjera dolazi iz turizma, sektora koji je drastično pogođen rigoroznim restrikcijama ne samo kod nas, nego i u svijetu.

Jutarnji tako doznaje da se predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema našim autodestinacijama. Što se tiče smještajnih objekata, navodi Jutarnji, za početak se predlaže otvaranje onih koji su najbliže prirodi, poput kampova, mobilnih kućica, a otvorile bi se i kuće za odmor i privatni iznajmljivači.

Na red bi došli kafići i restorani, ali za početak isključivo oni koji imaju terase i mogu osigurati distancu među gostima.

Škole ostaju zatvorene

Što se tiče prometa, važno je istaknuti da bi se, kako doznaje Jutarnji, postupno uveo javni prijevoz u gradovima, ali po nedjeljnom voznom redu, ali i prigradska željeznica oko Zagreba.

Relaksirale bi se mjere i za male obrte, pa bi tako primjerice, piše Jutarnji, frizerski saloni mogli raditi uz poštivanje mjera distanciranja, uz pojačanu higijenu, ograničavanje broja mušterija i nošenje maski.

Otvorile bi se i trgovine s tehnikom, urarske i postolarske radnje, ali i autosaloni.

Također, predlaže se i otvaranje knjižara, dok ministarstvo pravosuđa razvija sustav sudskih rasprava na daljinu putem videolinka. Suđenja bi se mogla održavati u većim prostorijama gdje je moguće poštivati distancu. Što se tiče škola, one bi do daljnjega ostale zatvorene, no završni i diplomski ispiti ipak bi se polagali.