U New Yorku je preminuo petogodišnji dječak, Cuomo kaže da bi smrt mogla biti povezana s Covidom-19

Kod djece su u posljednje vrijeme zabilježeni simptomi slični sindromu Kawasaki ili sindromu toksičnog šoka

ZADNJA IZMJENA: svi 8, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Petogodišnji dječak umro je u New Yorku od rijetke upalne bolesti koja bi mogla biti povezana s koronavirusom, što pokazuje da bi i za djecu mogao postojati potencijalni rizik u pandemiji, rekao je u petak njujorški guverner Andrew Cuomo. Cuomo je na dnevnoj konferenciji za novinare rekao da je dječak umro u četvrtak u New Yorku.

Pojasnio je da liječnici ispituju 73 slična slučaja koja su prijavljena u New Yorku, gdje su djeca pokazivala simptome slične sindromu Kawasaki ili sindromu toksičnog šoka, povezano s covidom-19.

“Iako rijetko, vidimo neke slučajeve gdje se djeca pogođena koronavirusom mogu razboljeti, sa simptomima sličnim sindromu Kawasaki ili sindromu toksičnog šoka koji doslovce uzrokuju upalu njihovih krvnih žila”, kazao je.

Raniji slučajevi u Britaniji, Italiji i Španjolskoj

Slučajevi rijetke, po život opasne upalne bolesti kod djece, a povezane sa zarazom koronavirusom, prvi puta su prijavljeni u Britaniji, te u Italiji i Španjolskoj, ali i liječnici u SAD-u sada počinju prijavljivati slučajeve djece s tim poremećajem.

“To bi zaista bila bolna vijest, i otvorila bi sasvim novo poglavlje”, kazao je Cuomo. “Ne mogu vam ni reći s koliko sam ljudi razgovarao, koji su mi rekli da ih čini mirnima činjenica da se djeca ne razbolijevaju”.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi je li sindrom upale stijenki arterija koji može izazvati i zatajivanje organa povezan s koronavirusom, budući da nisu sva djeca koja su imala te simptome bila pozitivna na testu za covid.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program