U Njemačkoj potrošnja pala na najnižu razinu od svibnja 2009. ‘Treba se pripremiti za recesiju’

Radi se o najvećem padu otkada je njemački institut počeo provoditi istraživanja u 1994. godini

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Kriza oko koronavirusa uzela je danak i na raspoloženju potrošača u Njemačkoj koje je potonulo na najnižu razinu od financijske krize 2008. godine, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće instituta GfK. U najnovijem mjesečnom istraživanju GfK procjenjuje da će indeks potrošačke klime za travanj iznositi 2,7 bodova, što predstavlja pad od 5,6 bodova u odnosu na ožujak.

To je njegova najniža vrijednost od svibnja 2009. kada je zbog financijske i gospodarske krize iznosio 2,6 bodova. Pad je pak najveći otkada je njemački institut počeo provoditi istraživanja u 1994. godini.

Treba se pripremiti na recesiju

GfK-ov stručnjak Rolf Buerkl rekao je da s obzirom na najnovije rezultate odustaju od dosadašnje procjene prema kojoj bi potrošnja ove godine trebala porasti jedan posto. “Malotrgovci, proizvođači i pružatelji usluga moraju se pripremiti za recesiju”, poručio je.

“Pouzdane procjene potrošnje moći će se izraditi tek kada se bude moglo predvidjeti koliko će dugo zaštitne mjere za suzbijanje posljedica koronavirusa ostati na snazi”, dodaje GfK-ov stručnjak.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program