Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

U Oktogonu se otvara Servus, mjesto koje zovu prvi butik knedli. Istina, to je malo pretenciozno no inače je zgodno

Zasad imaju samo slatke okuse, a kroz nekoliko tjedana uvest će i slane

ZADNJA IZMJENA: srp. 12, 2018

U zagrebačkom Oktogonu, u prostoru bivšeg Kralja kobasa, u petak se otvara Servus, mjesto koje zovu prvi butik knedli u Hrvatskoj. Iza projekta stoje stoje dvojica prijatelja, gospodin Dejan Markus, vlasnik vinoteke The wine u Vlaškoj i gospodin Rikardo Zwicker, vlasnik vidikovca Zagreb 360°.

Za sada, u ponudi imaju sedam sedam vrsti knedli s nutellom i lješnjakom, oreom, griottama, bountyjem, malinom i bijelom čokoladom, kupinom i tamnom čokoladom te sa šljivom. Kroz par tjedana, kad se malo uhodaju, u ponudu planiraju ubaciti i slane knedle pa tako najavljuju knedle s čvarcima, pancetom i suhom šljivom, pršutom i feta sirom, kulenom i zdenka sirom te sa špinatom i mozzarellom.

Zasad imaju samo slatke knedle, ali u ponudu planiraju ubaciti i slane verzije Borko Vukosav

Imaju isključivo domaće knedle

Markus kaže kako su njihove knedle domaće recepture i da nijedna, zapravo, nije jednaka jer ih rade ručno. “Radimo ih od krumpira, bez mlijeka i kvasca, a kuhamo ih u vodi od 10 do 15 minuta”, kaže. Posebnost ovih knedli je, dodaje, da u njih stavljaju cijele komade, recimo, šljive, maline, marelice, sira…

“Želimo da gost kad razreže knedlu vidi i odmah zna što je unutra”, objašnjava Markus. U budućnosti, u ponudu bi voljeli uvesti i knedle bez glutena, ali Markus kaže kako su još u fazi testiranja bezglutenskih, ali i veganskih knedli.

Servus se otvara u prostoru bivšeg Kralja kobasa Borko Vukosav

Ispričali su nam i kako su došli do imena. “Servus se kao pozdrav koristi ili se nekoć koristio u zemljama u kojima se jedu knedle. To su Austrija, Njemačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Češka…”, kaže. Svom butiku žele dati zagrebački štih pa će ondje, kaže, puštati zagrebačke pjesme i pozdravljati goste upravo sa “servus”.

Knedle sa šparogama, tartufima,…

Slatke knedle su im od 9 do 15, a slane će biti od 12 do 15 kuna. Sve kave za van su 8, a imaju i preko 10 vrsti bezglutenskih toplih čokolada za 15 kuna. Nude, recimo, bijelu toplu čokoladu, pa one s kokosom, narančom i cimetom te karamelom. Tu su još i prirodne limunade s đumbirom i mentom, a 3 decilitra koštaju 14, dok je litra 25 kuna. Cijeđeni sokovi su 16, a vina na čaše su im od 18 do 25 kuna.

U ponudi imaju prirodne limunade i cijeđeni sok Borko Vukosav
Limunade s đumbirom i mentom koštaju 14 kuna Borko Vukosav

Svakih nekoliko mjeseci će, kažu, izbaciti neki okus i uvesti neki novi. U svojim knedlama planiraju koristiti sezonske namirnice pa, kako kažu, možemo očekivati i knedle sa šparogama te tartufima. Uskoro, kažu, planiraju krenuti i s dostavom svojih knedli. A kad se napokon skinu skele u Oktogonu, postavit će i terasu s osam stolova.

U Oktogonu se u petak otvara Servus Borko Vukosav

Andrea Božić
Telegram autor
236 članaka Više o autoru
Više s weba