U ovo vrijeme idealno za statistike, izvukli smo jednu studiju; 90 posto plastike se ne reciklira, Rusi umiru mladi, rastu ospice

Ima dobrih i loših vijesti, a izborom dominiraju statistički podaci povezani s ekologijom

ZADNJA IZMJENA: pro 27, 2018
Foto: Profimedia, Panthermedia

Britansko Kraljevsko statističko društvo (RSS) objavilo je svoj izbor najvažnijih statističkih podataka za 2018. godinu. Izborom dominiraju teme iz ekologije, pa je tako najvažnija međunarodna statistička analiza ona koja govori da se 90,5 posto ukupnog plastičnog otpada nikada ne reciklira.

Izabrana studija pokazuje da je oko 30 posto od ukupne količine plastike koja je ikada proizvedena još u upotrebi. Od ostatka, nekih 6,300 milijuna metričkih tona plastike, oko 79 posto završilo je u prirodi, oko 12 posto je naprosto spaljeno, dok je svega 9,5 posto plastike reciklirano.

U publikaciji RSS-a izražava se zadovoljstvo time što je problem velikih količina plastike koja završava u okolišu ove godine konačno došao u fokus javnosti. Pohvaljene su kampanje poput Sky News’s Ocean Rescue i emisije poput Blue Planet II slavnog BBC-evog voditelja Davida Attenborougha koje govore o zagađenju plastikom.

Solarna energija sve važnija u UK

Najvažnijom državnom statistikom Velike Britanije proglašena je studija koja pokazuje da je u 2018. godini 27,8 posto električne struje proizvedene u toj državi dobiveno od solarne energije. Posebno veseli podatak da je solarna energija tijekom toplinskog vala u lipnju 2018. godine u jednom trenutku bila najveći izvor električne struje u Britaniji, nakratko nadmašivši plinske i nuklearne elektrane.

Udio solarne energije u izvorima električne struje prije samo deset godina bio je zanemariv. Zahvaljujući ovom skoku, Velika Britanija je dogurala do 30,5 posto udjela obnovljivih izvora u svojoj elektroprivredi, piše RSS.

Drastičan rast broja zaraženih ospicama

U izvješću je prikazan i izbor posebno zanimljivih statističkih podataka iz 2018. godine. Tako doznajemo da je u proteklih deset godina apsolutno siromaštvo u svijetu smanjeno za 9,5 postotnih bodova, što znači da je broj ekstremno siromašnih ljudi smanjen za više od pola od 2008. godine do danas.

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je podatak da je u Europi između studenog 2017. i istog mjeseca 2018. godine zabilježeno 64,946 slučajeva ospica. Uznemirava činjenica da je godinu dana prije toga u Europi bilo samo 25,465 oboljelih od te bolesti. U izvještaju RSS-a za takav skok krivi se kombinaciju nekoliko faktora, koji uključuju propadanje sustava zdravstvene zaštite u nekim državama, lokalne nestašice cjepiva, ali i histeriju koju je izazvao sve glasniji antivakserski pokret.

Rusi umiru mladi

U godini kada je ruski premijer Dmitry Medvedev objavio da će do 2028. godine dobnu granicu za odlazak muškaraca u mirovinu podići sa 60 na 65 godina, u oči upada statistički podatak prema kojem čak 40 posto muškaraca u Rusiji neće doživjeti 65. rođendan. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, situacija za muškarce bitno je bolja u SAD-u, gdje ih se 79 posto može nadati da će dočekati tu dob, a na isto može računati i 87 posto britanskih muškaraca.

Kao posebna zanimljivost navodi se podataka koji ilustrira moć društvenih medija. Tako je Kylie Jenner, čije je zanimanje teško opisati ali poznata je kao polusestra Kim Kardashian (čije zanimanje je također teško opisati ali vjerojatno ste za nju čuli), jednim tweetom uspjela smanjiti vrijednost Snapchata za 1,3 milijarde dolara.

Prije njezinog komentara vrijednost jedne dionice Snapchata iznosila je 18,64 dolara. Do zatvaranja burzi idućeg dana cijena dionice pala je na 17,51 dolara, a iz RSS su izračunali da je svaki znak u tweetu Kylie Jenner kompaniju koštao 14,8 milijuna dolara.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2315 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program