Život

U Parizu od ponedjeljka obavezne maske na otvorenom

Razlog je sve veći broj zaraženih

Pupils wearing masks talk in the courtyard as they arrive to learn the outcome of the baccalaureate at the Jean-de-La-Fontaine highschool in the 16th arrondissement of Paris on July 7, 2020. (Photo by Martin BUREAU / AFP)
FOTO: AFP

Pariške vlasti u subotu su priopćile kako će od ponedjeljka biti obvezno nositi masku za lice na otvorenom u prometnim područjima francuske prijestolnice jer je broj zaraženih koronavirusom porastao.

Odredba se odnosi na osobe starije od 11 godina, stoji u priopćenju pariške prefekture. “Svi indikatori ukazuju da je od polovice srpnja virus ponovno počeo aktivnije cirkulirati”, dodala je prefektura.

Dnevno oko 1200 zaraženih

Prefektura će odvojeno objaviti točne zone u kojima se moraju nositi maske, a stanje će se redovito procjenjivati. Postotak pozitivnih testova u pariškoj regiji trenutno je 2,4, dok je nacionalni prosjek 1,6.

U kolovozu je prosječno u Francuskoj 1222 zaraženih, što je gotovo trostruko više od 435 u srpnju, ali dvostruko manje od 2585 u travnju, kada je pandemija bila u naletu.

U nekim mjestima ograničen pristup plažama

Na vrhuncu pandemije, 8. travnja, na odjelima intenzivne njege bilo je hospitalizirano 7148 osoba, dok je na liječenju u bolnici najviše ljudi bilo 14. travnja, njih 32.292.

Francuska je već donijela odluku 21. srpnja o nošenju masku u javnim zatvorenim prostorima. Najveća francuska ljetovališta već su nametnula obvezno nošenje maski na otvorenom, dok je u nekim mjestima ograničen pristup plažama.

Nastavite čitati