Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život U Rudešu je otvoren Simple Green, restoran u kojem rade samo sirova i veganska jela. Čini nam se jako fora

Sve namirnice, tvrde, kupuju na tržnicama od lokalnih OPG-ovaca

FOTO: Sanjin Kaštelan

U zagrebačkom Rudešu, u Jablanskoj ulici 24 ovaj je mjesec otvoren restoran Simple Green, mjesto u kojem jako paze da je sve prirodno, zdravo i uglavnom bazirano na veganskoj kuhinji. Otvorila ga je Jelena Tomašević koja je, kako objašnjava, svojih 20 godina menadžerske karijere i rada na području distribucije hrane odlučila pretočiti u Simple Green i posluživati veganska i sirova jela.

“Moja ideja je da budemo kuhinja ljudima koji su cijeli dan u uredu i sjede za kompjuterom. Naši klijenti odlučili su se na našu hranu jer se radi o veganskoj i sirovoj hrani koja nije teška, tako da imaju dovoljno energije i snage da lakše odrade svoj dan na poslu. Svaki dan idemo na tržnicu po namirnice tako da gosti uvijek dobivaju svježu hranu”, kaže nam Tomašević.

Namirnice od lokalnih OPG-ovaca

Tvrdi da sve namirnice kupuju na tržnicama od lokalnih OPG-ovaca te da neki od njih uzgajaju određene namirnice samo za potrebe Simple Greena, poput, recimo, crnog kelja kojeg baš i nema inače na tržištu.

dscf7470
Simple Green Sanjin Kaštelan

Ponuda Simple Greena sastoji se od dnevnih menija, a u njoj se, između ostalog, mogu pronaći smoothiji i kolači. “Smoothiji su uvijek u staklenci od 580 mililitara i koštaju 25 kuna. Kada se u njih doda superfood onda oni koštaju 35 kuna. Superfood znači da dodajemo chia sjemenke, lan, sezam i goji bobice”, kaže Tomašević.

Tradicionalni recepti bez mlijeka, jaja i mesa

Dnevni meniji uvijek koštaju 39 kuna te su oni, kaže, svaki dan drugačiji. “Menije ne ponavljamo jer pratimo namirnice na tržnicama. Kuhamo neka jela koja nitko ne radi, poput bijelih žganaca s kiselom repom i ljudi to vole. Sutra je na meniju Stroganoff s njokima bez jaja, crni kelj na pari i salata od crvenog zelja, ali u menijima se još nalaze i wokovi, krpice sa zeljem, pašticada, kisela repa s grahom, rižoto od riže i raži ili sataraš

dscf7520
Smoothie Sanjin Kaštelan

Petkom imamo nešto što se zove “Iz bakine kuhinje” ili “Iz didne kuhinje” i radi se o tradicionalnim receptima koji imaju slatki dodatak i koji su prilagođeni s obzirom da naša hrana ne sadrži mlijeko, jaja ili meso”, kaže Tomašević.

dscf7453
Wok u Simple Greenu Sanjin Kaštelan

Bezglutenske pite od domaćeg brašna

Po pitanju deserata, Tomašević preporuča bezglutensku pitu od oraha, kestena s čokoladom, jabuka ili šljiva, za njih treba izdvojiti 17 kuna. “Pite su različite i bezglutenske, a rade se od domaćeg brašna. Većina brašna koje koristim su iz domaćeg mlina, tako da imamo neke žitarice koje nema nitko po restoranima.”

dscf7461
Pita iz Simple Greena Sanjin Kaštelan

Simple Green je radnim danom otvoren od 9 do 19 sati, a subotom od 9 do 16 sati te osim konzumiranja hrane u restoranu postoji mogućnost dostave u urede tijekom radnog vremena.

dscf7473
Simple Green Sanjin Kaštelan
dscf7508
Simple Green Sanjin Kaštelan
dscf7509
Simple Green Sanjin Kaštelan

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više