Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život U Škotskoj cenzurirali reklamu sa skulpturom Davida: 'Razmišljali smo da osjetljivi dio pokrijemo talijanskom zastavom'

Na reklami je sada vidljiv samo Davidov torzo

FOTO: Barolo Restaurant/DRG Group

Otkako je otkrivena 1504. godine, Michelangelova skulptura Davida izaziva raspravu o tome kako bi se golotinja trebala prikazivati u umjetnosti. U nekoliko prilika, odgovorni su pokrivali osjetljiv dio čuvenog renesansnog kipa brončanim smokvinim lišćem. Legenda kaže da su službenici britanskog muzeja bili prisiljeni pokriti odljev da ne bi skandalizirao kraljicu Viktoriju.

I danas se događa isto. Barolo, talijanski restoran u Glasgowu, nedavno je dizajnirao oglas za reklamu u škotskoj podzemnoj željeznici koristeći čuveni kip. Biblijska figura u reklami drži komad pizze i uz to stoji slogan “Ne može biti više talijanski”.

Tvrtka maknula ‘sporni’ oglas

Kako piše Herald, tvrtka Global, zadužena za oglasne prostore, maknula je oglas, zabrinuta zbog čednosti, kažu iz Barola. Za London Times, britanska Uprava za standarde oglašavanja kaže da postojeća pravila ne zabranjuju golotinju izričito, nego su fokusirana na to je li određeni oglas šire uvredljiv.

Cenzura reklame u podzemnoj željeznici stiže nakon slične pobune u školi na Floridi. Nekoliko se roditelja žalilo kada je slika Davidovog kipa pokazana šestom razredu, bez prethodne najave, što je natjeralo ravnateljicu da podnese ostavku. Bivša ravnateljica je zatim dobila poziv gradonačelnika Firence i galerije Accademia Gallery gdje je originalni kip Michelangelovog Davida izložen, da dođe i vidi slavnu umjetninu.

Talijanska zastava preko genitalija

Nakon što je prvi dizajn odbijen, iz Barola su predložili prikrivanje genitalija naljepnicom talijanske zastave ali se smatralo da prekriva premalo. Na koncu su se strane složile i na reklami je sada kip od struka prema gore.

Iako je problem riješen, neki su razočarani. To je svjetski priznato umjetničko djelo o kojem se uči u školama, a ljudi cijeloga svijeta putuju da bi ga vidjeli, piše Herald. ArtNews kaže da je David remek djelo koje predstavlja vjerski simbol čistoće i nevinosti, i trijumf dobra nad zlom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više