Život

U Sloveniji je srušen rekord star 52 godine. Pao je snijeg u svibnju i produžio sezonu skijanja

Upravitelj skijališta misli da će raditi i idućih dana

FOTO: Webcam

Premda je sredina svibnja, pa i u Sloveniji ljudi više razmišljaju o ljetu i moru nego o zimskim sportovima, neka su skijališta opet otvorena, pa tako i popularni Krvavec, no prekasno je da bi se skijališta spasila od katastrofe koju je učinila koronakriza.

Na Krvavcu u utorak još nije kraj sezone, zahvaljujući snijegu koji je pao u ponedjeljak, čime je srušen stari rekord iz daleke 1969. kada je skijaška sezona trajala do 16. svibnja, u vrijeme hladnijih zima, kad ni pojam globalno zatopljenje nije bio poznat.

Upravitelj Janez Janša

“Danas je na skijalištu Krvavec cijena skijaške karte smanjena na 15 eura, a 10 za djecu, na vrhu je pola metra snijega, a otvorene su tri skijaške staze”, kazao je za medije upravitelj skijališta Janez Janša, poduzetnik koji nosi isto ime i prezime kao slovenski premijer, makar s njime nema nikakve rodbinske veze.

“Mislimo da to još nije kraj i da ćemo, ovisno o vremenskim prilikama, raditi i idućih dana”, dodao je. Restrikcije i mjere uvedene zbog koronakrize popularno su ljubljansko skijalište veći dio sezone učinile nedostupnim, a upravitelj Krvavca Janša znao je svojim potezima naljutiti imenjaka na čelu vlade.

Kaotična skijaška sezona

Jednom su skijalište Krvavec inspektori ove zime bili i zatvorili jer zimski sportovi i rekreativna okupljanja, te rad žičara tada nisu bili dopušteni.

“Ova je sezona bila jako kaotična. Na početku smo imali probleme s vladinim restrikcijama u stilu otvori-zatvori, onda je krajem siječnja ipak bilo nešto prometa, što je prekinuto novim ‘lockdownom’ početkom travnja. Šteta – jer smo možda ipak imali priliku spasiti sezonu”, komentirao je Janša neprilike s kojima su se susretali i drugi skijaški centri i zimski turizam općenito jer su i hoteli bili zatvoreni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu