U Sloveniji šest novih slučajeva ospica, očekuje se još

Počelo je s čovjekom koji se zarazio u Belgiji

ZADNJA IZMJENA: pro 5, 2019
Foto: PROFIMEDIA, DEPOSITPHOTOS INC

Šest novih slučajeva oboljelih od ospica zabilježeno je u Sloveniji na području Ljubljane i Škofje Loke, grada 30-ak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, objavljeno je u četvrtak u Ljubljani.

Kako je objavila Slovenska televizija, bolest je najprije potvrđena kod Slovenca koji je prije izbijanja simptoma boravio u Belgiji, a od njega se, prema dosadašnjim podacima, zarazilo pet odraslih osoba koje su s njim bile u dodiru. Među njima je i osoba koja je prethodno bila cijepljena s dvije doze cjepiva, ali očito nije stekla potreban imunitet.

Očekuje se još oboljelih

Nitko od oboljelih nije hospitaliziran niti ima dodatne komplikacije, no zdravstvene vlasti upozoravaju da bi se bolest još mogla pojaviti kod osoba koje su s oboljelima bile u kontaktu, pa pozivaju na oprez i savjetuju da se oni koji primijete prve simptome odmah jave liječniku.

Za sada smo potvrdili šest slučajeva, ali bi mogla oboljeti još pokoja osoba koja je s njima bila u kontaktu. One za koje smo utvrdili da su kontaktirali s oboljelima, a nisu cijepljeni pozivamo da se cijepe, a u slučaju pojave znakova ospica da telefonski konzultiraju svog liječnika i ne odlaze u ambulante jer se bolest tako širi, kazala je za RTV Slovenija Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program