Život

Zasad imamo 10 novih slučajeva

Pet slučajeva imamo u Zagrebu, pet u Splitu i okolici

Nakon jučerašnjih 11 potvrđenih slučajeva koronavirusa, polako pristižu novi podaci o novozaraženima u Hrvatskoj. Ono što sigurno znamo jest da ima novih slučajeva u Splitu i okolici – njih pet, te u Zagrebu, također pet.

Jedna od glavnih današnjih vijesti je i ona da je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u samoizolaciji nakon što je bio na konferenciji u HZJZ-u, a kojoj je prisustvovala i osoba za koju se sumnja da ima koronu. Osim njega, u samoizolaciji su i ostali sudionici konferencije, poput njegove zamjenice te pomoćnice ministra zdravstva.

Do novih službenih podataka o broju novozaraženih u cijeloj Hrvatskoj, koje će oko 14 sati dati Nacionalni stožer civilne zaštite, donosimo pregled dosadašnjih vijesti.

U Zagrebu 5 pozitivnih

Oko podneva zagrebački Stožer izvijestio je o pet novih slučajeva u Zagrebu. “Pet je novooboljelih. Nažalost imamo pogoršanje u Zagrebu, kao i u Hrvatskoj”, rekao je Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

Nakon njega je istupio Bandić. “Žao mi je što se ovo događa. Teško smo bili došli do nule, a sad imamo 4 do 6 novooboljelih dnevno”, rekao je gradonačelnik, prenosi Dnevnik.hr. ”Ovo je naš glavni grad, jedina domovina i moramo čuvati svaki ljudski život”, dodao je. Jedan novooboljeli je s Instituta Hrvoje Požar, jedan je uvezen iz Srbije, a za troje još nije utvrđen način zaraze.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 5 pozitivnih

Prema izvješću Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinska županije od ukupno 80 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 5 je pozitivnih. Tri osobe su iz Splita, jedna je iz Solina, a jedna je strana državljanka iz Irske koja se od dolaska u Hrvatsku nalazi u samoizolaciji. “Njihovi kontakti su obrađeni te se 30 osoba nalazi u samoizolaciji. Jedna osoba je hospitalizirana u KBC – u Split”, javljaju, a prenosi Večernji.

Zaražen učenik osnovne škole u Splitu

Desetogodišnji učenik osnovne škole u Splitu jedan je od potvrđenih slučajeva, potvrđeno je u petak u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Osim dječaka u njegovoj su obitelji zaraženi još jedno dijete, te njihov otac. Kako je najavila epidemiologinja Diana Nonković Zavod će provesti testiranje cijelog razreda kojeg pohađa dijete, a testove će ponoviti i za dva tjedna. Za to vrijeme svi učenici tog razreda su u samoizolaciji. Dječak je virus najvjerojatnije dobio od svog djeda koji je bio zaražen.

Pozitivan i pacijent koji je ležao u splitskom KBC-u

Danas je objavljeno i da je na splitski Zavod za infektologiju prebačen pacijent s Odjela pulmologije KBC Split jer je pozitivan na koronavirus. Potvrdio je to za Dalmatinski portal predstojnik Zavoda doktor Ivo Ivić. Na plućnom odjelu je ležao nekoliko dana, a kada mu je dijagnosticiran Covid -19, premješten je na zarazni. “Vodilo se računa o koronavirusu, poduzete su sve mjere” odgovorio je Ivić na upit o opasnosti za djelatnike i pacijente.

Capak, njegova zamjenica i mnogi drugi u samoizolaciji

HZJZ je danas potvrdio da su Krunoslav Capak, njegova zamjenica, pomoćnica ministra zdravstva i brojni drugi u samoizolaciji, nakon konferencije koja je kod njih bila organizirana, a na kojoj je bila i osoba koja je u međuvremenu razvila simptome koronavirusa. Vijest je potvrdio i ministar Beroš koji kaže da se čuo sa šefom HZJZ-a. U samoizolaciji je i Beroševa pomoćnica dr. Vera Katalinić Janković.

“Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić”, pišu. Napominju da su Capak i njegova zamjenica jučer testirani i oboje su negativni, ali kao i ostali, ostaju 14 dana u samoizolaciji.

Stižu vijesti iz ostalih županija

Iz Istre javljaju da danas nemaju novozaraženih. Od 24 ispitana uzorka ni jedan nije pozitivan, priopćio je jutros županijski Stožer civilne zaštite.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu