Nekad je nužno odabrati stranu

U Splitu je nedavno otvorena nova sladoledarnica, djeluje nam ambiciozno

U svijetu je dosad otvorena 21 Moritz Eis sladoledarnica, prva je bila u Beogradu

U Splitu je ovih dana otvorena nova sladoledarnica, Moritz Eis. Priča iza brenda nije posve nezanimljiva. Moritz Frid, vlasnik brenda, inače porijeklom Austrijanac, do 2012. godine bavio se investicijskim bankarstvom, a zadnji bankarski projekt odradio je u Beogradu. Tamo se zadržao neko vrijeme i otvorio svoju prvu sladoledarnicu.

Sad ih ima 21; jednu u Hrvatskoj, osam u Čileu, pet u Srbiji, dvije u Crnoj Gori, tri u Rumunjskoj i dvije u Mađarskoj. U Hrvatsku je Moritz Eis dovela gospođa Ela Bedalov, s kojom smo kratko popričali.

Moritz Eis Damira Kalajžić

Tvrde da ne koriste umjetna bojila, zaslađivače i konzervanse

“Nakon detaljnog istraživanja i potrage za sladoledom kojeg bih dovela na naše tržište, naišla sam na ovaj brend i odlučila da moram nekako doći do gospodina Frieda. Najbliži shop bio je u Beogradu, pa sam otišla tamo, probati sladoled. Ispunio je moja očekivanja, nakon čega sam dobila Friedov kontakt, koji je u tom trenutku bio u Čileu. Čuli smo se u veljači i zatim je sve išlo jako brzo”, opisuje Bedalov.

Ponudu će stalno mijenjati Damira Kalajžić

Moritz Eis u Splitu je otvoren početkom svibnja, u Domaldovoj 1a. Prostor od 20 kvadrata nalazi se u centru grada, na uglu pri dnu splitskog Narodnog trga, odnosno, popularne Pjace. Cijela priča s Fridovim sladoledima vrti se, tvrde, oko kvalitetnih namirnica. Tvrde da ne koriste umjetna bojila, zaslađivače i konzervanse. “Kad kušate tamnu čokoladu stvarno ćete osjetiti kvalitetu, ili ako kušate sorbet od kruške, u njemu ćete osjetiti i komadiće kruške”, priča Beladov.

Imaju preko 180 okusa sladoleda

Od namirnica koje koriste istaknuli su tamnu belgijsku čokoladu, vaniliju s Madagaskara, a tu su još i bijela čokolada, kokice, šljive, limun, bazga, cikla, hibiskus, zeleni čaj i bundeva. “Inspiracija se crpi iz cijelog svijeta. S receptima se igra na način da se koriste namirnice koje su autentične za zemlju u kojoj se prodaje sladoled, pa u Čileu tako imamo mango i marakuju, dok recimo Jadranska obala pak nudi okuse s lavandom i bosiljkom”, priča nam Bedalov.

Moritz Eis otvorio se u Splitu 5. svibnja u Domaldovoj 1a Moritz Eis Facebook page

Moritz Eis ima preko 180 okusa sladoleda, a u Splitu će stalno mijenjati ponudu kako bi ih gosti mogli isprobati što više budući da im u vitrinu stane 14 vrsta. Neki nešto neobičniji okusi koje trenutno imaju su limun s bosiljkom, naranča s đumbirom, jagoda i mak s mentom te krastavac s limetom. Cijena porcije je 15 kuna. Uskoro će, kažu, u ponudu ubaciti i ledenu kavu, shakeove na bazi sladoleda i kolače.

Njihovi sladoledi nemaju konzervanse Moritz Eis