U Srbiji je sedam novih smrti od korone. Ukupno imaju 1908 oboljelih, danas 284 novih

Vučić je rekao da će o 24-satnoj zabrani kretanja odlučivati struka

ZADNJA IZMJENA: tra 5, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Srbiji je u zadnja 24 sata preminulo još sedmero oboljelih od covida-19, a zabilježena su 284 nova slučaja zaraženih koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 1908, priopćeno je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera Vlade Srbije. Od subote popodne do nedjelje u 15 sati testirano je 959 osoba, dosad su hospitalizirane ukupno 1082 osobe, od kojih je 98 pacijenata na respiratorima.

U privremenoj bolnici, organiziranoj u dvoranama Beogradskog sajma, smješteno je 88 pacijenta s lakšom kliničkom slikom, a jedan od njih je na temelju dvaput potvrđenog negativnog testa otpušten kao oporavljen od covida-19. U Srbiji je od službene pojave epidemije 6. ožujka do nedjelje u 15 sati testirano ukupno 7360 građana, preminula je 51 osoba, a postotak smrtnosti u odnosu na broj zaraženih je 2,67 posto.

Zaraženo je 60 pripadnika Vojske Srbije

“Promjenit ćemo se mi poslije covida-19, ostat će strah od koronavirusa… Trebamo pričekati još neko vrijeme i vidjeti kako će se stvari dalje razvijati, kakva će biti situacija na južnoj hemisferi”, oscijenio je epidemiolog i član zdravstvenog stožera dr. Predrag Kon.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je ranije danas novinarima da je koronavirusom zaraženo i 60 pripadnika Vojske Srbije koji su radili na prijemu i trijaži državljana Srbije po povratku iz inozemstva.

Pripremili su 6000 kreveta

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević izjavio je da kod jednog od njegovih savjetnika te još dvoje djelatnika ministarstva potvrđen koronavirus. Prošlog tjedna od covida-19 preminuo je tajnik u ministarstvu za zaštitu okoliša. Srbija u iščekivanju udarnog vala u petom tjednu od početka epidemije priprema dodatne kapacitete privremenih bolnica, među kojima je Vojnomedicinski centar (VMC) u beogradskoj općini Palilula sa 106 priključaka za kisik i 60 respiratora.

Od ponedjeljka u 7.30 sati, VMC će “na zahtjev civilnog zdravstva” biti spreman primiti prve pacijente, najavio je ministar obrane Aleksandar Vulin. U Srbiji je dosad u Beogradu i tri regionalna centra – Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, spremno oko 6000 kreveta za prijem bolesnika s lakšom kliničkom slikom kako bi se bolnice rasteretile za prijem najtežih pacijenata.

Struka će odlučivati o 24-satnoj zabrani kretanja

Vučić je rekao novinarima da će struka donijeti odluku o tome hoće li se uvesti 24-satna zabrana kretanja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a da njemu neće biti problem to podržati. “Nikada nisam bježao od odgovornosti, nisam bježao od bijesa građana koji će naknadno shvatiti da je nešto učinjeno za njihovo dobro i zdravlje”, rekao je on za televiziju Prva.

Vučić je, tijekom posjeta skladišu medicinske opreme u Krnješevcima pored Beograda, izjavio da je Srbija učinkovitije od mnogih zemalja osigurala maske i respiratore i poručio je da “predstoje teški dani, ali da mnogi toga nisu svjesni”, naglasivši kako su dosadašnjim mjerema “spaseni životi stotina ljudi”. “Nećemo dovoditi naše liječnike u situaciju da odlučuju koga će isključiti s respiratora, a koga ne”, rekao je Vučić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program