Život

U Srbiji nikad više pacijenata nije bilo na respiratorima. Umrlih je 12

Premijerka Brnabić na presici je objavila brojke, imaju 279 novozaraženih

People wait for a medical examination outside the Clinic for Infectious and Tropical Diseases in Belgrade on June 24, 2020, as the number of coronavirus (COVID-19) cases grow again in Serbia. - Serbia officially confirmed on June 24, 2020, a total of 13,235 cases of the coronavirus (143 more than Tuesday). Out of that number a total of 263 have died. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
FOTO: AFP

U Srbiji je 279 osoba pozitivnih na koronavirus, a još 12 osoba je preminulo, objavila je na konferenciji za medije Kriznog stožera premijerka Ana Brnabić. U bolnicu je od jučer zaprimljeno 159 ljudi. Na respiratorima se nalaze 154 pacijenta.

Blic piše kako je to najveći broj ljudi priključen na respiratore od početka epidemije u toj zemlji. Brnabić je kazala kako su danas u bolnice diljem zemlje poslali još 49 respiratora.

Apel Brnabić

Premijerka kaže kako smanjenje broja zaraženih daje nadu da se stanje poboljšava i da bi ono moglo biti rezultat mjera koje su dosad provodili te posebno one nošenja maski u zatvorenom prostoru. “Djeluje kao da mjere daju rezultat, jer već četiri dana broj novooboljelih se smanjuje, ali vidjet ćemo kako će ići dalje i imamo li razloga za zadovoljstvo”, kazala je premijerka.

No, Brnabić je upozorila da ne smiju zaboraviti da su se proteklih dana održavali prosvjedi te je istaknula kako će tek vidjeti rezultate toga. Pritom je apelirala na građane da se ne okupljaju radi daljnje mogućnosti širenja zaraze.

U nekoliko navrata molila je da se ne širi nepovjerenje jer, kako je kazala, ono narušava trud koji se ulaže u borbi protiv Covida. Poručuje da se mogu ponovno uvesti restriktivne mjere, ali da je sada cilj osvijestiti građane kako je u njihovom interesu poštovati ih.

Digitalizacija sustava

Brnabić je pojašnjavala da zdravstveni sustav nije dovoljno digitaliziran da bi mogao pratiti sve detalje vezene uz brojeve i bolest, pa da je stoga logično da ima odstupanja, ali je zamolila da se time ne politizira jer, “nikome nije u interesu da smanjuje brojke”. Usporedila je digitalizaciju sa školstvom i kazala kako bi bolje rezultate imali u zdravstvu da su sustav unaprijedili poput onog obrazovnog.

Inače, posljednjih se dana u sve više bolnica smještaju novozaražene osobe, pa su i liječnici u Srbiji apelirali na građane da se pridržavaju mjera, jer je bolnički smještaj prekapacitiran.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu