Nekad je nužno odabrati stranu

U svijetu je dosta prihvaćena teza da dijabetičari ne bi trebali jesti banane. Evo zašto je to pogrešno

Važno je znati kombinirati i jesti pravilne količine

Half peeled banana on a pink background.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Osobe koje imaju dijabetes moraju pažljivo razmišljati o svakom obroku koji konzumiraju. Osobito ako se radi o hrani koja sadrži puno ugljikohidrata, ne samo deserti, keksi, čokolada već i tjestenina, kruh, svježe voće. Jedna od voćki koja se tradicionalno nalazi na listi hrane koju bi dijabetičari trebali izbjegavati je banana. Ipak, za većinu dijabetičara, umjerena konzumacija ovog voća posve je sigurna.

Banane imaju malo zasićenih masti, soli i kolesterola. Dobra su mješavina hranjivih tvari, uključujući vitamin B, kalij i magnezij. S obzirom na njihovu veličinu, sadrže puno šećera. Banana srednje veličine ima glikemijski indeks oko 11, piše Harvard Health Publishing. Glikemijskim indeksom mjeri se utjecaj neke hrane na vrijednost šećera u krvi. Glikemijski indeks manji od 10 smatra se niskim, a iznad 20 vrlo visokim.

Kako kombinirati bananu s drugom hranom

Kako banane sadrže puno minerala i vitamina, izvanredna su opcija i dijabetičari ih ne bi trebali eliminirati iz prehrane, kao niti bilo koje drugo voće. Američka dijabetička udruga savjetuje uvrštavanje voća u dijabetičku dijetu, jednu cijelu voćku ako je manja i pola ako je veća. Samo treba imati na umu da je najbolje jesti svježe voće, suhom voću proizvođači često dodaju šećere da pojačaju okus.

Za održavanje dobre vrijednosti šećera važno je znati koliko je ugljikohidrata konzumirano kod svakog obroka. Ako je netko pojeo bananu s još nekim ugljikohidratom, kao kriškom tosta ili pahuljicama, potrebno je prilagoditi količinu. Važno je ne pojesti previše ugljikohidrata u jednom obroku.

Važan je stupanj zrelosti i veličina banane

Konzumiranje banana s nezasićenim mastima ili zdravim izvorima masti kao bademov maslac, šakom orašastih plodova, može imati pozitivan učinak na vrijednost šećera. Druga zdrava ideja je kombiniranje banane s nekim proteinima kao grčki jogurt. Osoba se dulje osjeća sitom i lakše upravlja vrijednostima šećera. Znanstvenici su proučavali utjecaj zrelosti banane na vrijednost šećera, zelenije banane imaju manje utjecaja na glukozu u krvi jer imaju manje šećera.

Nedozrela banana ima i otporni škrob koji tijelo ne može lako razgraditi, a to rezultira nižim vrijednostima šećera. Nije nevažno ni koliko je banana velika. Manja banana ima oko 23 g ugljikohidrata, ekstra velika oko 35 grama. Koliko se smije dnevno pojesti ovisi o osobi i njezinoj aktivnosti. Osim toga, kod nekih ljudi šećer u krvi može biti osjetljiviji na banane nego kod drugih. Znati kako utječe je vrlo korisno i može pomoći određivanju koliko inzulina osoba treba uzeti. Većina ljudi može, bez problema, pojesti jednu bananu dnevno.