Život

U vrijeme pandemije i potresa sve su popularnije aplikacije za psihološku pomoć i mentalno zdravlje. Isprobala sam ih 6

One nisu zamjena za stručnu pomoć, ali dobar alat kako biste se više posvetili svom mentalnom zdravlju

FOTO: Telegram

Suočavanje s nečim poput svjetske pandemije mora ostaviti traga na mentalno zdravlje. Ako tome dodate i potres, poput onog kakav je bio u Zagrebu, strah zbog egzistencije, potpunu fizičku otuđenost od ljudi…, gotovo je nemoguće ne osjetiti posljedice na psihi.

To su potvrdili i stručnjaci pa su od 10. travnja pokrenute službene telefonske linije za sve kojima treba psihološka pomoć. Naravno, duboka depresija, paničan strah i slična teža stanja zahtijevaju ozbiljnu psihološku pomoć, sa stručnjacima. No, ako ste poput nas posljednjih tjedana naprosto malo više pod stresom, anksiozni i zabrinuti, možda vam može pomoći neka od sve popularnijih aplikacija za samopomoć.

Važno je još jednom naglasiti: aplikacije nisu zamjena za pravu terapiju, ali mogu biti od pomoći. Ako ništa drugo, da shvatite da zaista trebate stručnu pomoć. Telegram je odlučio testirani njih 6: Calm, Wysa, Pluck It, Woebot, Sanvello i Talk Life. Dio njih koncentrira se na meditaciju, dio su chatbotovi, a tu je čak i jedna društvena mreža gdje si ljudi međusobno daju podršku.

1. Calm

O čemu se radi: Pomoć pri meditiranju i spavanju
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: 4,4

Vježba za početak dana u Calmu Telegram

Calm je aplikacija koja prvenstveno pomaže kod smirivanja, temelji se na meditaciji i poboljšanju kvalitete sna. Kada ju skinete jednostavno se registrirate putem maila ili putem Facebooka i možete krenuti s korištenjem. Svaki puta kada sam otvorila Calm prvo mi je na ekranu stajalo da duboko udahnem. Aplikacija mi je za to dala nekoliko trenutaka i tek se onda pokrenula.

U izborniku je nekoliko opcija, tu je ona u kojoj aplikacija sama korisniku preporučuje sadržaje, zatim opcija sa sadržajima za spavanje i ona sa sadržajima za meditaciju. Tu je i opuštajuća glazba te upitnik za praćenje raspoloženja. Sve u svemu, Calm je jednostavno koristiti, a jedini minus je što je mnogo sadržaja dio premium paketa koji se plaća.

Opcije za smirivanje prije spavanja Telegram

Isprobala sam opciju meditacije prije početka dana. Nju vodi naratorica koja je vrlo umirujuć faktor, posebno za one koji nemaju iskustva s meditiranjem. Program traje 11 minuta i koncentrira se na opuštanje i disanje i zaista sam dan počela relaksirana i fokusirana. Osim toga, isprobala sam i program za smirivanje prije spavanja.

Za spavanje Calm nudi razne zvukove, nekoliko varijacija kiše, one gradske, jakog pljuska ili lagane kišice koja udara po prozoru. Uz to bijelu i rozu buku, valove ili zvukove prašume. Ja sam izabrala kapljice kiše koje udaraju po prozoru i prilično su me umirile, zaspala sam dosta brzo.


2. Wysa

O čemu se radi: Chatbot i pomoć kod anksioznosti, depresije i stresa
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: 4,7

Razgovor s chatbotom Wysa Telegram

Wysa je aplikacija u kojoj postoji i chatbot s kojim možete razgovarati o tome kako se trenutno osjećate. Funkcionira prilično dobro, većinu vremena imala sam osjećaj da zapravo pričam s pravom osobom, a ne chatbotom čija ikonica je maleni pingvin. S obzirom na moje odgovore Wysa je predložila što da poduzmem.

Rekla sam da se borim s anksioznošću zbog korone te da se ona manifestira u mentalnom i fizičkom smislu. Wysa mi je tada ponudila četiri tehnike za samopomoć. Tu je bila relaksacija mišića, organizacija misli, mentalna vježba i samoprocjena misli. Uz svaku piše za što je korisna pa sam izabrala relaksaciju mišića za smanjenje stresa.

Vježbe koje je Wysa preporučila Telegram

I ovu vježbu vodi naratorica i ona traje 18 minuta, a nakon toga se ponovo javlja chatbot. Njemu sam tada napisala kako se osjećam i želim li nastaviti razgovarati. Osim toga, sve aktivnosti su zabilježene u osobnom dnevniku. Najbolja stvar kod Wyse je što ne traži registraciju već je sve anonimno i morate odabrati samo nadimak kojim će vas chatbot oslovljavati. Velik dio sadržaja također se plaća.


3. Pluck It

O čemu se radi: Igrica koja pomaže pri nošenju s emocijama
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: 4,8

Uvod u igricu Pluck It Telegram

Pluck It je zapravo igrica, to je to, nema nikakvih dodatnih sadržaja. Zapravo je najčudnija aplikacija od ovih 6 koje sam testirala. Za početak, kada je skinete i uđete u nju dočeka vas glas koji vas vodi kroz cijelu igricu u kojoj je poanta da čupate dlake. Svaka dlaka povezana je s određenom emocijom.

Recimo, kada čupate dlaku povezanu sa strpljenjem ona je jako duga i treba vam neko vrijeme da je iščupate. Poanta je da shvatite kako točno dlaku trebate “primiti” i što sve s njom morate napraviti da bi je iščupali. Poanta igrice je, objašnjavaju, da budete u doticaju s vlastitim emocijama, da ih registrirate i prihvatite to što osjećate.

Razine u igrici Pluck It. Svaka razina je jedna emocija koju bi trebali osjetiti. Telegram

Nisam primijetila da sam prilikom igranja postala nešto puno svjesnija vlastitih emocija. Jedino što sam zapravo osjetila bila je zbunjenost jer ne shvaćam poveznicu dlaka i emocija te frustriranost zbog dlaka koje nisam uspjela iščupati iz prvog pokušaja. Ipak, vidim da bih mogla izgubiti sate u ovoj igrici kako ih počupala sve dlake.


4. Woebot

O čemu se radi: Chatbot
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: 4,5

Razgovor s Woebotom Telegram

Woebot je chatbot s kojim možete razgovarati o svojim osjećajima. Temelji se na kognitivnoj bihevioralnoj terapiji i s obzirom na vaše odgovore predlaže što poduzeti. Za raliku od Wyse, chatbota koji sam testirala prvog, kod Woebota se sve akcije događaju upravo u razgovoru.

Recimo, ja sam Woebotu rekla da me hvata anksioznost oko korone. Napisala sam da me muče misli da je covid-19 opasan. Woebot me nakon toga pitao za još dvije negativne misli koje me muče, a nakon toga je sa mnom analizirao izjave i pokušao ih racionalizirati. Nakon toga morala sam procijeniti osjećam li se isto, bolje ili gore. Odabrala sam bolje i javio mi je da smo “otključali” alate za borbu s negativnošću i stresom.

Dnevnici za praćenje postignuća i raspoloženja u Woebotu Telegram

Kada odaberete jedan od tih alata započinjete novi razgovor u kojem će vam Woebot ponovo pokušati pomoći. Inače, Woebota su razvili psiholozi koji su više od 10 godina radili na sveučilištu Stanford u SAD-u. Shvatili su da i dalje polovica populacije nema pristup terapijama pa su smislili nešto dostupno svima, chatbota.


5. Sanvello

O čemu se radi: Aplikacija za samopomoć
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: 4,7

Početak korištenja Sanvella Telegram

Sanvello je aplikacija za samopomoć za koju se možete registrirati putem maila ili Facebooka. Odmah na početku možete je personalizirati kada vam ponudi da izaberete temu koja vam je najugodnija. Ja sam izabrala onu tropsku koja se nakon toga pojavila na ekranu. Možete birati i gradsku, svemir, šumu, zaista ima mnogo opcija.

Nakon toga morala sam riješiti upitnik od 21 pitanja o tome kako sam se osjećala u proteklom tjednu. S obzirom na moje odgovore aplikacija procjenjuje razine mojeg stresa, anksioznosti i depresije te nudi opcije kako si pomoći. Ja smo izabrala meditaciju, odnosno vježbu dubokog disanja za početnike. Traje samo minutu, ali sam se nakon nje osjećala smirenije.

Početak procjene trenutnog emocionalnog stanja Telegram

Osim toga, tu je opcija u kojoj možete dodavati zdrave navike koje ste odradili ili opcija dodavanja dnevnih ciljeva koji su podijeljeni po kategorijama. Primjerice u kategoriji “posao i škola” su ciljevi poput odlaska u školu ili na posao, pozdravljanja svih tamo ili razgovora s kolegom. Kada odaberete što ćete procijenite koliko teško će to biti od 1 do 10, a kada odradite ocijenite koliko teško je zaista bilo.


6. Talk Life

O čemu se radi: Društvena mreža za podršku
Koje sustave podržava: iOS i Android
Ocjena u trgovini aplikacija: (4,4)

Talk Life društvena mreža za podršku Telegram

Ova aplikacija ljudima pruža pomoć u vidu razgovora s drugima koji se nose sa sličnim ili istim problemima. Možete se registrirati mailom ili Facebookom. Jednom kada sam otvorila aplikaciju vidjela sam hrpu objava ljudi, tu su oni koji traže pomoć i žele nekoga s kime mogu razgovarati, ali i oni koji svoja malena postignuća dijele s drugima.

Kada otvorite vlastiti profil možete odabrati opciju trebate li pomoć ili ste tu da nekome pomognete. Ja sam odabrala opciju da pomognem nekome, a prije nego što sam mogla nastaviti morala sam pročitati upute o tome kako slušati, kako ostati siguran na aplikaciji, ali i savjete kako se opustiti nakon što pomogneš nekome i saslušaš tuđe probleme.

Profil na Talk Life aplikaciji gdje možete odabrati trebate li ili nudite pomoć Telegram

Prilikom objave napisali sam da sam tu kako bih nekome pomogla, a nakon toga sam morala odabrati kakve sam volje te oko čega želim pomoći. Probala sam se javiti na jedan post korisnika koji je napisao da želi razgovarati o bilo čemu samo da se rastereti. Problem je što aplikacija to ne dopušta prije nego što skupite određen broj objavljenih postova. Nije jasno koji je to broj.


Zaključak

Po mom amaterskom sudu, aplikacije Calm i Sanvello pokazale su se najboljima. Nedostatak Calma je što se mnogi sadržaji plaćaju jer su dio premium paketa, ali oni besplatni su prilično korisni. Što se Sanvella tiče, nisam naišla ni na jedan sadržaj koji je bio zaključan jer je dio premium paketa, a super je i što se lako mogu pratiti mala dnevna postignuća, ciljevi, raspoloženja i emocije. Nekako najmanje me se dojmila aplikacije Pluck It. Ideje iza nje je okej, igrica bi trebala biti zabavan način za prepoznavanje i nošenje s emocijama, ali bila sam samo frustrirana.

Ono što je dobro kod svih aplikacija koje sam koristila je činjenica da su stvarno jednostavne za korištenje. Nema tu puno petljanja, sve je jasno, nema dugih registracija i vrlo brzo zapravo možete početi koristiti alate za samopomoć koji vam trebaju. Osim toga, važno je naglasiti da nijedna od aplikacija ne glumi zamjenu za prave psihoterapute, psihologe i psihijatre i to ni ne mogu biti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu