Život

U Vukovarsko-srijemskoj rekordan broj novozaraženih; epidemiolozi ne krive Kolonu sjećanja nego školarce

Kažu da su kriva obiteljska okupljanja i ponašanje školaraca izvan nastave

02.04.2020., Osijek - U KBC Osijek ''drive in'' testiranje na koronavirus nije novost. Prvog testiranog imali sui jos 01.02.2020. godine i na neki nacin su pioniri ovakve vrste testiranja. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 226 novih pozitivnih osoba na koronavirus, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima najviše ih je iz Vinkovaca – 57 osoba, iz Vinkovaca je 44 iz Vukovara, a 16 iz Županje. Po devet novozaraženih je iz Borova i Privlake, sedam iz Ivankova, po šest iz Iloka i Otoka, pet iz Ilače, po četiri osobe iz Gunje i Jarmine, po tri iz Bobote, Cerne, Markušice, Negoslavaca, Strošinaca i Štitara.

Hospitalizirano 62 ljudi

Po dvije zaražene osobe su iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Bršadina, Donjeg Novog Sela, Komletinaca, Lipovca, Lovasa, Ostrova, Podgrađa, Retkovaca, Vere i Tovarnika te po jedna osoba iz drugih 17 mjesta u toj županiji. Od početka epidemije u županiji je oboljelo 4512 osoba, od kojih je 3686 izliječeno, a umrlo je 70 osoba.

Trenutno su 62 osobe hospitalizirane dok se u samoizolaciji nalazi 1406 osoba. U protekla 24 sata testirane su 362 osobe, te je do sada testirano 24.430 osoba, navode iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Krivi su učenici i obiteljska okupljanja

Presicu za mediju održala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić. Rekla je kako i narednih dana očekuju porast broja zaraženih, odnosno sve dok nove mjere ne krenu davati rezultate.

Dodala je i kako se porast broja novozaraženih ne može povezati s Kolonom sjećanja koja je održana 18. studenog jer je broj počeo rasti još početkom mjeseca. Ona porast povezuje s obiteljskim okupljanjima, kirbajima, svinjokoljama, ali i prijevozom učenika do škola i njihovim ponašanjem izvan nastave.

“Treba znati i kako nema tih restriktivnih mjera koje će donijeti rezultate ukoliko izostane sudjelovanje svakog pojedinca i svake osobe. Svi se moraju uključiti i dati svoj doprinos u ovoj borbi. Pojedinačno smo mali, ali zajedno možemo dati puno”, rekla je i naglasila da ovo nije vrijeme za slavlja nego za maksimalnu odgovornost.

Kreće online nastava

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u naredna dva tjedna u svim srednjim školama na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nastava će se odvijati online.

On-line nastava, po modelu C, za sve srednje škole kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija počinje u ponedjeljak 30. studenog i primjenjivat će se najmanje 14 dana od dana njezina stupanja na snagu.

U sustavu vukovarsko-srijemskog obrazovanja trenutačno je od koronavirusa oboljelo 48 nastavnika i 42 učenika, dok je u samoizolaciji 48 nastavnika i 787 učenika.

Nastavite čitati