U Petrinjskoj u Zagrebu tri tipa su otvorila mali street food; žele da u njemu jedete samo hrvatsku hranu

Croatian Food Heritage otvoren je prošli tjedan

ZADNJA IZMJENA: stu. 1, 2016
Foto: Borko Vukosav

Prošloga tjedna u Petrinjskoj ulici u Zagrebu na broju 14 otvorio se maleni dučančić; Croatian Food Heritage. Na ideju o otvaranju svojevrsnog street food dućana s domaćim autohtonim proizvodima došla su tri magistra geografije (od kojih je jedan Šime Sušić, pobjednik prve sezone emisije MasterChef Hrvatska).

“Ideja je niknula iz želje za pokretanjem vlastite tvrtke orijentirane na neku od selektivnih grana turizma koje nas istinski privlače. Nakon eksperimentiranja sa znanstvenim aspektom tijekom fakulteta, odlučili smo se okušati u onom praktičnom – gastroturizmu”, rekao nam je Nikola, jedan od trojice vlasnika.

Očuvanje autohtonih prehrambenih proizvoda

Nikola kaže da spajanjem nacionalne gastronomske baštine s globalno prepoznatim konceptom streetfooda Croatian Food Heritage želi sudjelovati u nastavku i očuvanju proizvodnje autohtonih prehrambenih proizvoda. “S obzirom da nam je želja što više posjetitelja Hrvatske, odnosno Zagreba upoznati barem s djelićem nacionalne baštine Hrvatske, odabrali smo naziv razumljiv na dva svjetska jezika – engleskom i francuskom.”

1
Interijer Croatian Food Heritagea Borko Vukosav

Po pitanju prostora, iz Croatian Food Heritagea nam otkrivaju kako je prilikom uređenja cilj bio postići atomsferu male, ali bogato uređene kušaone. “Pri uređenju se najviše pazilo na funkcionalno razdvajanje prostora za degustaciju i konzumaciju namirnica od prostora za njihovo izlaganje, odnosno prodaju.”

_mg_0032
Croatian Food Heritage Borko Vukosav

Namirnice s hrvatskog sela

U ponudi imaju takozvane Crobite zalogaje koje je osmislio Šime Sušić i koji koštaju između 9 i 13 kuna. “Osmislili smo i brendirali Crobite zalogaj koji u sebi nosi jedinstvo okusa i mirisa svih dijelova Hrvatske. On je nastao sa željom da najbolje doačaramo različitosti i bogatstvo hrvatske gastronomije.”

s
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
heritage11
Crobite zalogaj Croatian Food Heritage

Namirnice i proizvodi Croatian Food Heritage, kažu, proizvedeni su isključivo u Hrvatskoj, a namjera je da se potiče male proizvođače i da se u što većem dijelu ponuda upotpuni proizvodima hrvatskog sela. Osim Crobiteova, u ponudi se još nalaze i domaće lepinje, slavonska kulenova seka, buđola i pršut iz Zagore, istarska tartufata, slavonski čvarci, masline marinirane u začinima te zdrave salate za koje je potrebno izdvojiti oko 30 kuna.

_mg_0053
Ponuda Croatian Food Heritagea Borko Vukosav

U Croatian Food Heritageu se, između ostalog, nalaze pića, a radi se o prirodnim sokovima i hrvatskim craft pivama čije se cijene kreću od 14 do 22 kune, rakija čija je cijena oko 10 kuna, te nekoliko biranih vina čija jedna čaša košta od 15 do 25 kuna.

_dsf4359
Picolino i Bijela tartufata Borko Vukosav
_mg_0032
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
_mg_0049
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
2
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
_mg_0071
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
_mg_0033
Croatian Food Heritage Borko Vukosav
Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru