Život

U zagrebačkom zoološkom dugo su pokušavali zbližiti par patuljastih mungosa; sad su napokon kliknuli

Zajedno su već četiri mjeseca, ali tek sada su se počeli ponašati kao pravi par

FOTO: Zoo Zagreb

Prije četiri mjeseca zagrebački Zoološki vrt pokrenuo je jednu lijepu ljubavnu priču između ženke i mužjaka patuljastih mungosa. Njih dvoje prvi su od svoje vrste u Zagrebu, a njihov odnos razvijao se mjesecima da bi sada, napokon, prerastao u ljubav. Inače, mužjak je star dvije i pol godine i rođen je u Francuskoj, dok je ženka iz Nizozemske i njegova je vršnjakinja.

„Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj. Dobro se slažu od prvog dana, no sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Kako kaže, životinjice još uvijek nemaju imena.

Zaljubljeni mungosi Zoo Zagreb
Patuljasti mungos Zoo Zagreb

Glavni je dominantni par

Inače, u leglu patuljastih mungosa najčešće budu četiri mladunca, a ženka ima po tri legla godišnje. Ove simpatične životinjice vrlo su društvene, a glavni u njihovoj skupini je dominantni par koji je monogaman i jedini se razmnožava.

Sljedeća dominantna jedinka najmlađi je potomak. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih. Iako su mlađi mužjaci ograničeni u spolnom životu, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke. Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama, a na jelovniku su im kukci, mali kralješnjaci, jaja i voće.

Patuljasti mungos Zoo Zagreb
Patuljasti mungos Zoo Zagreb

Nastavite čitati