U Zagrebu se otvara prvi dućan s ukrajinskom hranom. Bili smo tamo

Za upoznavanje ukrajinske kuhinje vlasnik preporuča boršč i varenike

ZADNJA IZMJENA: ruj 27, 2016
Foto: Vjekoslav Skledar

U četvrtak se, u Vlaškoj 58, otvara prvi dućan s originalnim ukrajinskim proizvodima u Zagrebu. Zvat će se Boršč, po njihovom najpoznatijem jelu, gustoj juhi s mesom i povrćem, osebujne crvene boje. “U prodavanici, veličine 50 četvornih metara, kupci će moći birati između 200-tinjak proizvoda”, kaže vlasnik, Ukrajinac Demian Ros, koji osam godina živi u Hrvatskoj.

Za uređenje interijera angažirali su dizajnere iz Ukrajine, a prostorom dominiraju drvo i crvena boja. Najupadljiviji detalji su tri lampe postavljene iznad šanka, napravljene od starih lonaca u kojima se prije 40 godina kuhao boršč.

Razne varijacije boršča

borsc1
Ulaz u prodavaonicu Vjekoslav Skledar

“Kako mi je majka radila u Veleposlanstvu, tijekom ovih godina upoznao sam mnoge Ukrajince koji žive u Hrvatskoj. Primjetio sam da većini nedostaje ukrajinska kuhinja i proizvodi kojih ovdje do sada nije bilo moguće kupiti. Tako se i javila ideja za otvaranjem ovakve prodavaonice. No, vjerujem da će i mnogi Hrvati odlučiti isprobati ukrajinske specijalitete”, nastavlja Ros, naglašavajući da će se u prodavanici osim ukrajinskih proizvoda, moći kupiti i stvari iz Bjelorusije, Poljske, Rusije, Latvije…

Onima koji se još nisu sreli s ukrajinskom kuhinjom, Ros preporučuje da prvo isprobaju boršč i varenike.

Omiljeni sir suluguni jede se uz pivu

borsc5
Boršč Vjekoslav Skledar

“Boršč je crvenkast zbog cikle koja se nalazi u njoj, a zanimljivo je da svaka regija ima svoj specifičan način pripreme. Jedni vjeruju da boršč mora biti gust, drugi pak da je bolji rijedak. Neki ga jedu s mesom, neki bez kupusa. Tako da su razlike u okusu boršča izuzetno velike. Zato u ponudi imamo više različitih borščeva”, ističe Ros, koji za upoznavanje ukrajinske kuhinje preporučava i varenike.

borsc3
Lampe iznad šanka napravljene su od starih lonaca u kojima kuhao boršč Vjekoslav Skledar

“One po obliku najviše podsjećaju na raviole, ali su od debljeg tijesta, veće su i oblika polumjeseca. Punjenja su različita. Unutra je najčešće kupus, ali punjenje može biti i od krumpira, gljiva. Pripremaju se i slatke varijante s višnjama. U ponudi ćemo imati sedam vrsta”, otkriva Ros. Od delicija imaju i razne dimljene ribe, namaze od ribe, kavijare i brojne sireve. Najpopularniji među njima je suluguni, slani sir koji se, kao grickalica, jede uz pivu.

Najbolja vina iz tog podneblja

borsc4-1
U ponudi je niz gruzijskih i moldavskih vina Vjekoslav Skledar

Uz čokolade po kojima je Ukrajina poznata, u ponudi će biti i dvije torte – Kijevska i medena. Osim jela u ponudi je jedan od najboljih šampanjaca u toj regiji – Artemovski, te niz gruzijskih i moldavskih vina, koja su manje poznata u Hrvatskoj ali u svijetu kotiraju vrlo dobro. U ponudi je i kvas, slatko tamno bezalkoholno piće koje malo podsjeća na pivu, a dobiva se fermentacijom mješavine raži ili mljevenog ječma, raženog brašna i šećera.

borsc
Kavijar iz Ukrajine Vjekoslav Skledar

Što se tiče cijena artikala, kreću se od desetak pa do 400 kuna za kavijare i dimljene ribe. Cijene boršča su od 20 do 30 kuna, torte će se prodavati za 60-ak kuna, a cijena varenika je oko 20 kuna.

borsc7
Kupci će moći birati između 200 proizvoda Vjekoslav Skledar

“Željeli smo cijenama biti prihvatljivi ne samo Ukrajincima nego i hrvatskim kupcima koji žele isprobati nešto novo i drugačije”, kaže Ros, koji nam je otkrio da se od hrvatske kuhinje u prvom zalogaju zaljubio u pašticadu.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program