Život

Ubija li stvarno vodica za ispiranje usta koronavirus? Studije su zanimljive, ali još nema čvrstih dokaza

Ono što je postignuto u laboratorijskim uvjetima ne mora vrijediti u stvarnom životu

Medical, disease, illness, people, healthcare
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Još u lipnju, vodice za ispiranje usta i njihov potencijalni učinak na SARS-CoV-2, pobudile su interes. Informacije su tada stigle iz analize objavljene u časopisu Function koja je postavila određenu teoriju.

Na temelju sposobnosti sredstva za ispiranje usta da poremeti ili ošteti vanjski sloj drugih virusa u ovojnici ili onih koji imaju lipidnu membranu, stigla je pretpostavka da bi moglo imati sličan učinak i na koronavirus te možda pomoći u smanjuju širenja zaraze.

Kakve vodice su bile učinkovite

Vodica za ispiranje usta opet je postala vijest s novom studijom, još uvijek nerecenziranom, koja analizira učinak uobičajenih vodica u laboratoriju. Ovoga puta znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff u Velikoj Britaniji imaju neke dokaze da tri najčešće korištene vodice za usta mogu ubiti koronavirus u samo 30 sekundi, piše Health.

Evo o čemu se radi. Ovo istraživanje za koje se činilo da zvuči obećavajuće, trenutno ne znači puno u smislu zaustavljanja širenja Covid-19, a liječnici svakako ne žure da preporuče svakodnevno ispiranje usta i zato ne bi trebali početi kupovati Listerine.

Prema autorima studije, dva dentalna proizvoda koja sadrže cetilpiridinijev klorid(CPC) te Listerine Advanced vodica za usta koja sadrži etil auroil arginat (LAE) potpuno su iskorijenila virus nakon 30 sekundi. Druge vodice imale su samo umjereni učinak na virus. One koje sadrže samo etanol ili klorheksidin nisu imale baš nikakav učinak.

‘Ako ste već zaraženi, taj konj je već napustio staju’

Podaci prikupljeni u ovome istraživanju sugeriraju da bi moglo biti korisno testirati tri sredstva za ispiranje usta učinkovita u ubijanju koronavirusa in vitro, i na ljudima.

Trenutno, nitko ne tvrdi da se ono što se desilo u laboratorijskim uvjetima može prenijeti u stvarni život. WHO smatra da neke vodice za usta mogu eliminirati određene mikrobe na nekoliko minuta iz sline u ustima ali to ne znači da nas štite od infekcije. I Listerine napominje na svojoj stranici da preparat nije testiran ni na jednu vrstu koronavirusa.

Thomas Russo, šef odjela zaraznih bolesti Sveučilišta Buffalo, New York, kaže da sredstva za ispiranje usta samo deaktiviraju RNK u laboratoriju. “Ali ako ste već zaraženi, taj konj je već napustio staju”, kaže slikovito. Virus je već u ljudskome tijelu, oštećenja su u tijeku. “Virus može ući u oči ili nos, kako bi onda ispiranje moglo djelovati?”, pita Russo.

Sva otkrića su još preliminarna

Ne možete se družiti s nekim, ispirati usta i da rizik zaraze bude nula. Ali dr. Russo kaže da postoji dovoljno dokaza koji sugeriraju da bi sredstvo za ispiranje usta moglo nešto učiniti.

Odnosno, trebalo bi kontroliranim studijama promatrati hoće li se manje zaraziti ljudi koji ga redovito koriste. “Vjerojatno ne bi naštetilo.” smatra Russo.

Sve u svemu, stručnjaci misle da se ne treba prenagliti i početi mahnito ispirati usta. “Sva otkrića su još preliminarna”, kaže dr. Russo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu