Život

Ovo je, realno, vijest dana: svi klinci u šestim razredima uskoro će moći programirati na mikroračunalima

Bili smo na presici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Danas je, na presici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavljena velika stvar; učenici šestih razreda svih škola u Hrvatskoj uskoro će programirati pomoću mikroračunala.

Ministarstvo, CARNet te Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pokrenuli su projekt PROMikro kojim misle uvesti digitalnu pismenost u osnovne škole. Plan je da klincima omoguće rani pristup novim tehnologijama kroz različite predmetne i izvannastavne aktivnosti.

Škole će same integrirati programiranje u nastavu

Plan Nenada Bakića, da uvede digitalnu pismenost među djecu, dobio je podršku Ministarstva i sad CARNet natječajem nabavlja 45.070 mikroračunala za projekt u kojem mogu sudjelovati sve škole u zemlji.

Moraju se prijaviti za sudjelovanje u projektu PROMikro i zatim će IRIM educirati njihove učitelje. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Kako će točno koristititi mikroračunala u nastavi, svaka će škola odlučiti samostalno.

Ministrica Divjak i njezini suradnici, Nenad Bakić i direktor Carneta Goran Kezunović; snima: Borko Vukosav/Telegram
Pomoćnica ministrice Lidija Kralj; snima Borko Vukosav/Telegram

Potpuna demokratizacija i jednakost prilika

Projekt je baziran na BBC micro:bitu, čiji je regionalni partner Bakićev IRIM. “To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika”, izjavio je Bakić danas na presici.

Kaže da je cilj njegove akcije STEM revolucija od početka bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, što je, dakle, sad i ostvareno. “Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je bolje da ga ostvarimo u sinergiji s institucijama. Zato smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere”, detaljizirao je.

Usput, sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu