Život

Uginuo je Sausage, 300 kila težak prasac spašen iz Gunje. Žene koje su mu pružile divan život dirljivo su se oprostile s njim

Sausage je živio na farmi udruge Plavi križ

FOTO: Vjekoslav Skledar

Telegram posljednjih par godina vjerno prati napore Plavog križa, udruge koju možda ipak bolje znate kao farmu u blizini Vrbovca na kojoj žive deseci spašenih životinja, od pasa i mačaka do prasadi i krava. Priča o dvije žene koje su nesebično otvorile svoj dom odbačenim životinjama dirnula je cijelu Hrvatsku.

No, farma je danas, nažalost, ostala bez jednog od svojih najdražih stanara: svinje Sausage. Simpatični, 300 kilograma težak prasac, spašen nakon poplave u Gunji, otišao je danas mirno, nakon nekoliko mjeseci sve lošijeg zdravstvenog stanja zbog kojeg su ga morali uspavati. Imao je 6,5 godina.

Počeo je rapidno propadati

Agneza Lesdedaj i Jelena Šerić, žene koje su ga sve ove godine podizale, dirljivo su se oprostile s njim na Facebooku. “… Ti si imao ime, imao si ljubav, slobodu, i iznad svega život i smrt bez stresa i patnje. Imao si prijateljicu koja je bila uz tebe do kraja. Hvala ti na 6.5 godina provedenih s nama. Hvala ti što si nam pokazao svoju snagu, koju nisi nikad upotrebio, živio si svoj život mirno. Hvala ti za tvoju inteligenciju i osjećaje. Hvala ti na razgovorima (obožavao si pričati). Žao mi je da ljudi ne vide da si i ti životinja koja zaslužuje život i životnu radost, da zaslužuješ nositi ime, da si jedinstvena individua. Žao nam je da nismo više za tebe mogli napraviti”, napisale su pa objasnile detaljnije:

“Za one koji ne znaju: Sausage je prošle jeseni počeo imati problema s dizanjem i hodanjem, dok pred 5 mj. nije potpuno izgubio mogućnost korištenja zadnjih nogu. Njegovo kosti nisu izdržale, iako je bio mišićav, iako je imao slobodu, iako je jeo zdravo. I dalje je uživao u životu, kretao se vukući svoje tijelo na prednje dvije. Pred tri tjedna počeo je rapidno propadati. Vise nije mogao koristiti niti prednje noge.

I prije par dana je prestao i jesti. Odlučili smo ga pustiti, učiniti zadnje što smo mogli za njega napraviti: dati mu mirnu smrt. Njegova prijateljica Rozika je bila cijelo vrijeme s njim. Ostavili smo njegovo tijelo jedno vrijeme u dvorištu kako bi se ostale svinje oprostile s njim. Svinje su svjesna inteligentna bića i treba im vrijeme oprosta. Svjesna su smrti. Hvala ti Sausage što si nam pokazao koliko su svinje inteligentne i emotivne!”, napisale su.

Sausage i Vivi, domaće svinje snimljene 2018. na farmi Vjekoslav Skledar

‘On je takav, poseban, prgav’

Telegramovi reporteri upoznali su Sausagea kad su bili na farmi prije dvije godine. Tada je, prgav kakav je bio, odgurnuo Agnezu koja se nakon malog incidenta vratila u kuću blatnjava. Tada ga je opisala ovako:

“On je takav, poseban, prgav. Kad mu se neće, onda zna biti i malo grublji. Kad ga smetam, onda me gurne, samo što ima 300 kila pa to nije baš zezancija. No, jako je pametan. I proždrljiv! Jednom sam nosila pseću hranu kroz dvorište, čim je skužio zaletio se do mene i ukrao jedan paket. Otišao je u drugi kut dvorišta i sve proždro”, opisuje Agneza. Njega su, recimo, spasili nakon poplave u Gunji preko jedne osječke udruge. On je tu od prasaca najduže…”

So the time comes to say goodbye to the ones we love! Though we are never prepared for it, nor we ever wish to do it….

Posted by Blue cross – greenfarm animal sanctuary on Tuesday, October 20, 2020

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu