Umrla je HRT-ova novinarka i urednica Tanja Devčić

Preminula je u subotu navečer u Zagrebu u 72. godini

ZADNJA IZMJENA: lis. 8, 2017
Foto: KRASNODAR PERSUN/HRT

Dugogodišnja novinarka i urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija Tanja Devčić preminula je u subotu navečer u Zagrebu u 72. godini, izvijestili su s Hrvatske radiotelevizije (HRT) te naglasili da je, uz ostalo, Tanja Devčić zadnjih 20 godina uređivala i vodila emisiju o astronomiji “Andromeda”, a kroz emisiju “Z kao Zemlja” godinama popularizirala maslinarstvo u Hrvatskoj.

Tanja Devčić diplomirala je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ubrzo postala suradnicom na Radiju Zagreb. S mnogo novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže, a bila je i među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli ju u novinarstvo. Tako je nastala emisija pod naslovom “Z kao Zemlja” u kojoj je, među ostalim, pokrenula projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Republici Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima.

Bila je i urednica Dokumentarnog programa

Tijekom Domovinskoga rata izvješćivala je s ratnih područja, a nakon završetka rata na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT- HR 2) pokrenula je i punih dvadeset godina uređivala i vodila kultnu emisiju “Andromeda”. U njoj je s velikim žarom učila i uz brojne znanstvenike približavala astronomiju slušateljima, a radio je postao obrazovna platforma preko koje su tijekom godina brojni mladi zavoljeli znanost.

Tanja Devčić bila je i urednica Dokumentarnoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva (HND). Sudjelovala je u međunarodnome projektu Mitske luke Mediterana i kao profesorica francuskoga jezika predstavljala Hrvatski radio (HRT – HR) na susretima radiopostaja Sredozemlja.

Za emisije o zaštiti okoliša primila je državnu nagradu Eko Oskar i nagradu Velebitska degenija Hrvatskoga novinarskog društva (HND). Nagradom za životno djelo Ivan Šibl Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojemu su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007. Obavijest o posljednjemu ispraćaju HRT će objaviti naknadno na svojim mrežnim stranicama.