Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Umrla je Tina Turner, kraljica rock ‘n‘ rolla

Preminula je u 84. godini

U 84. godini života umrla je pjevačica Tina Turner, javlja Sky News.

Tu informaciju obznanio je njen glasnogovornik. O uzbudljivom životu i veličanstvenoj karijeri velike dive prije nekoliko godina pisao je Telegramov portal Super1.

Preminula je u Švicarskoj

“Tina Turner, kraljica rock ‘n‘ rolla umrla je danas u miru u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj.

S njom svijet gubi glazbenu legendu i uzor”, kazao je glasnogovornik, prenosi Sky News.

Tina Turner je posljednjih godina imala mnoge zdravstvene probleme. Preživjela je moždani udar te pobijedila rak. Turner su, između ostalog, 2016. počeli otkazivati bubrezi. 2017., suprug Erwin Bach donirao joj je svoj bubreg kako bi joj spasio život.

Karijeru počela s Ikeom

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock 26. studenog 1939. u Nutbushu, Tennessee, glazbenu karijeru i put počela je graditi tijekom pedesetih kada je upoznala i nastupala s tadašnjim suprugom Ikeom Turnerom.

Zajedno su osnovali duo Ike & Tina Turner čiji su prateći vokali bili poznati pod nazivom Ikettes. Od pjesama se pamti njihova poprilično upečatljiva izvedba numere “Proud Mary”, za koju su dobili nagradu Grammy.

Bračni bar je u karijeri postigao komercijalni uspjeh pjesmama “Fool in Love” i “It’s Gonna Work Out Fine”, koje su završile visoko na američkim glazbenim top-ljestvicama. Ostale uspješnice uključuju pjesmu “Nutbush City Limits” iz 1973., koja govori o malom gradu u kojem je Tina rođena. Međutim, Ikeovo tjelesno i emocionalno zlostavljanje je počelo ostavljati posljedice.

Traumatičan bračni odnos

On je bio taj koji je promijenio njeno ime, Anna Mae Bullock, u Tina Turner, što je odluka koju je donio bez njenog znanja i još jedan primjer njegovog ponašanja prema njoj. Prisjetila se traume koju je doživjela tijekom njihovog odnosa u svojim memoarima iz 2018. “My Love Story”, u kojima je spolne odnose s pokojnim glazbenikom usporedila s “vrstom silovanja”.

“Toliko puta je moj nos koristio kao vreću za udaranje da sam mogla osjetiti krv kako mi se spušta niz grlo dok sam pjevala”, napisala je. Tina je 1976. napustila bend, a dvije godine kasnije se nakon turbulentnog braka razvela od Ikea.

Tijekom osamdesetih Tina Turner doživljava sve veći uzlet u karijeri. Publiku je osvajala moćnim vokalom i energičnim scenskim nastupima, ali i hitovima poput “What’s Love Got to Do with It”, “The Best”, “Private Dancer” koju je za nju napisao Mark Knoplfer, “Goldeneye”, “Typical Male”.

Dobitnica brojnih nagrada

Ike i Tina Turner dobili su svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fameu 1991. godine, a Tina ga je još jednom dobila 2021. godine kao solo izvođač.

Kuća slavnih je nakon njenog uvođenja 2021. naglasila kako je Turner “proširila nekoć ograničenu ideju o tome kako bi crnkinja mogla osvojiti pozornicu i istovremeno biti izuzetno moćna osoba i višedimenzionalno biće”.

Časopis “Rolling Stone” stavio je Tinu na listu Besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena. Dobitnica je dvanaest Grammy Award nagrada te slovi za jednu od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200 milijuna albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava Ike & Tina Turner.

Glumila u Mad Maxu

Tina Turner je imala i veliku ulogu u mjuziklu “Tommy”, u filmu “Mad Max 3” za koji je otpjevala glavni singl i hit “We Don’t Need Another Hero”. Njena pjesma “Goldeneye” bila je singl filma James Bond, a za nju su je napisali članovi U2, Bono Vox i The Edge.

Tinina životna priča iznjedrila je biografski film iz 1993. pod naslovom What’s Love Got To Do With It, koji je Angeli Bassett donio nominaciju za Oscara za ulogu glazbene zvijezde, kao i scenski hit, mjuzikl naziva Tina: Mjuzikl. Također je bila tema HBO-ovog dokumentarca Tina 2021.

Tina Turner nastupila je dva puta samostalno u Hrvatskoj – 1979. je održala koncert u zagrebačkom Domu sportova, a 1990. na stadionu u Velikoj Gorici.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više