Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Umro je Albert Uderzo, legendarni crtač stripova i autor Asterixa

Uderzo je umro u 92. godini od srčanog udara

FOTO: Wikimedia Commons

Albert Uderzo, francuski crtač stripova koji je s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem autor Asterixa, jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je od srčanog udara u dobi od 92 godine, izvijestila je u utorak njegova obitelj.

“Albert Uderzo umro je u snu u svojemu domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan s koronavirusom. Već nekoliko tjedana osjećao se jako iscrpljeno i umorno”, rekao je njegov zet Bernard de Choisy za AFP.

Stripovi su prevedeni na 111 jezika

Od nastanka prvog stripa prije gotovo 60 godina albumi s avanturama maloga brkatog ratnika Asterixa, koji se u Galiji bori protiv Rimljana, prodani su u 380 milijuna primjeraka na 111 jezika. Njegov lik korišten je u filmovima, crtićima, zabavnim parkovima, igračkama, u video igricama…

Uderzo je sa svojim prijateljem Goscinnyjem, koji je umro 1977. godine, stvorio lik poznat svim Francuzima, ali i žiteljima cijelog svijeta. Nakon njegova umirovljenja posljednje albume s avanturama Asterixa i njegova prijatelja Obelixa stvarali su ostali umjetnici, koji su ostali vjerni njegovu stilu i umjetničkom izričaju.

Isprva je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao Asterixa i njegova vjernog kompanjona Obelixa s kojim je konstantno upadao u rasprave, junačka spašavanja i romantične avanture. Vjerno ih prati pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo. Asterix je uz Tintina i Spiroua označio novu epohu u povijesti stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti naklade od više stotina milijuna primjeraka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više