Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Umro je Andrej Barbieri

Otišao je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara

ZADNJA IZMJENA: ožu 9, 2019
Foto: PIXSELL

U subotu je u sušačkoj bolnici, u 50. godini, preminuo Andrej Barbieri, javlja Kult Plave Kamenice. Jedan od najboljih hrvatskih chefova nedavno je imao tešku operaciju u kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci, nakon koje se nije oporavio.

Andrej Barbieri bio je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara. Prije petnaestak godina položio je temelje lokalnoj bistronomiji, koja je prerasla u jedan od dominantnih domaćih restoranskih žanrova. Karijeru je počeo u Italiji, radio je u restoranima u Španjolskoj, Egiptu, Grčkoj… te, naravno, u Hrvatske. Kuhao je u opatijskom restoranu Bevanda, u Tramerki i Skalinadi u Voloskom, otvorio je u Zagrebu Barbieri’s, koji je napustio da bi ubrzo otvorio prvi hrvatski restoran u Dohi.

Zašto je u Hrvatskoj gurao bistrologiju

“Bistroi, tratorije, moderne konobe, dakle svi oni manje formalni i manje skupi žanrovi koji su logistički jednostavniji od pravog restorana , s jedne su strane zadržali naviku gostiju da jedu vani, dok su s druge strane omogućili trening i formiranje čitavog niza chefova. Bistrologija je u Hrvatskoj postala model preživljavanja restoranske industrije, i ona je tu ulogu krajnje efikasno odigrala.

Uostalom, bistrologija nije samo hrvatski nego i svjetski trend. Mnogi veliki kuhari, od Gagnairea i Robuchona do Thomasa Kellera, uspostavili su niže, jeftinije brendove, uglavnom bistroe, koji im stvaraju profite. Na visokoj kuhinji ne zarađuje se mnogo novca”, objasnio je prije par godina.

‘Bio je čovjek velikog srca i silne životne radosti’

“Andrej Barbieri bio je sjajan, duhovit i topao čovjek i autentični intelektualac, čovjek koji je pročitao milijun knjiga, i koji je znao precizno analizirati glavne probleme u hrvatskoj restoranskoj i prehrambenoj industriji.

Iznad svega, bio je čovjek velikog srca i silne životne radosti, koji je razumio i volio ljude i uspijevao pomirivati stotine sukobljenih mišljenja kojih je njegova scena puna kao i svaka”, emotivno piše KPK.

Više s weba