Umro je mitropolit Amfilohije, jedna od najmoćnijih osoba u Crnoj Gori. Imao je koronu

Vjeruje se kako je on okupio prosrpsku koaliciju koja je sastavila vladu

ZADNJA IZMJENA: lis 30, 2020
Foto: AFP

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije (83) umro je petak od posljedica koronavirusa. Kako je priopćila Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit je umro jutros u Kliničkom centru Crne Gore.

Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. listopada, kada je i primljen u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje se popravilo, a test napravljen 20. listopada pokazao da je negativan na covid-19. Međutim, kako je priopćeno, stanje mu se naglo se pogoršalo u nedjelju kada je primijećeno otežano disanje.

Pojedini mediji u Srbiji sinoć su objavili da je Amfilohije preminuo, nakon čega su se bili oglasili liječnici Kliničkog centra koji su priopćili da je stanje mitropolitaa teško, ali da je i dalje živ.

Jedna od najmoćnijih osoba u Crnoj Gori

Amfilohije je bio jedna od najmoćnijih osoba u Crnoj Gori, dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985. – 1990). Bio je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC-a, odmah nakon patrijarha srpskog Irineja.

Tijekom 2020. godine predvodio je masovne prosvjede protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti, za koji je SPC tvrdila da je „paravan za otimanje njene imovine“.

Pod njegovim utjecajem uoči parlamentarnih izbora formirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, na čije je čelo, na inzistiranje Amfilohija došao aktualni mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program