Upravo je postalo jasno: Službe nakon 8 mjeseci epidemije nemaju pojma koliki je postotak zaraženih u Zagrebu

Telegram je danima pokušao doći do objedinjenog broja dnevno testiranih u Zagrebu. Nismo uspjeli

ZADNJA IZMJENA: lis 30, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Zagrebački Stožer civilne zaštite već mjesecima, svakoga dana, organizira konferencije za medije na kojima se objavljuju podaci o broju novozaraženih koronavirusom u razdoblju od 24 sata. Uz to, na presicama objave i podatak o broju testiranih uzoraka građana Zagreba u istom razdoblju.

Promatrajući podatke koji se objavljuju na presicama, vrlo lako biste zaključili kako je stanje u glavnom gradu posljednja dva tjedna alarmantno, kada se u obzir uzme omjer broja novozaraženih građana i broja testiranih uzoraka. Tako je, primjerice, 25. listopada, kada je zabilježen rekordan broj novozaraženih u Zagrebu, na presici gradskog Stožera objavljeno da je u razdoblju od 24 sata zabilježeno 976 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Na istoj presici objavljeno je kako je u tom razdoblju Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar proveo 1465 testiranja uzoraka građana Zagreba.

Broj slučajeva u cijelom Zagrebu i testiranih samo na Štamparu

Bez poznavanja konteksta čini se kako je čak dvije trećine testiranih uzoraka pozitivno, što je prilično katastrofičan podatak. Problem je u tome što se na svakodnevnim presicama zagrebačkog Stožera objavljuju podaci o ukupnom broju novozaraženih u Zagrebu, a istovremeno se daje informacija o broju testiranja provedenih samo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Dakle, nema ni spomena podataka o broju testiranja koja su izvršena u ostalim ustanovama, primjerice Zaraznoj klinici Fran Mihaljević ili u HZJZ-u.

Kako se prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljenim na stranici koronavirus.hr testiranja provode u čak sedam ustanova na području Zagreba, podaci s presica beskorisni su ako se pokušava ustanoviti koliki je postotak testiranih u Zagrebu pozitivan na koronavirus. Točan podatak o tom postotku nemoguće je doznati, kao što smo ustanovili kada nam je zatrebao za potrebe pisanja jednog teksta.

Štampar objavljuje svoje podatke

Pitanje smo za početak telefonski postavili Gradskom uredu za zdravstvo. Ondje su nam rekli da tim podatkom ne raspolažu te sugerirali da se raspitamo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Za svaki slučaj i mailom smo poslali upit Gradskom uredu za zdravstvo. No, ni tri dana kasnije nismo dobili odgovor.

Kada smo nazvali NZJZ Štampar, doznali smo da ni ondje ne znaju koliko se uzoraka građana Zagreba svakodnevno obradi. Naime, na tom Zavodu raspolažu samo podatkom o broju uzoraka koji se svakodnevno obradi u njihovom laboratoriju. Kako nam je objasnila Jelena Jonke Badić iz Odjela za nastavu, publicistiku i informiranje NZJZ-a, oni svakodnevno objavljuju podatak o tome koliko je novozaraženih u razdoblju od 24 sata otkriveno na području Zagreba. Tu informaciju povlače iz sustava koji dijele s drugim institucijama koje testiraju uzorke.

Međutim, nemaju pristup podacima o broju testiranih uzoraka u ostalim institucijama, zbog čega ne znaju koliko uzoraka svakodnevno testiraju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ili u nekom od domova zdravlja. „Na tiskovnim konferencijama predstavnik Zavoda izvještava o ukupnom broju oboljelih osoba u Zagrebu te o broju obrađenih uzoraka u NZJZ Dr. Andrija Štampar jer ostalim podacima ne raspolažemo“, objasnila nam je Jonke Badić. Sugerirala nam je da se u HZJZ-u raspitamo o broju obrađenih uzoraka za područje cijelog Zagreba.

HZJZ podatak mora ‘izvlačiti’

Informaciju o broju testiranih u Zagrebu zatim smo mailom zatražili od HZJZ-a. Kako u roku od 24 sata nismo dobili odgovor, nazvali smo savjetnicu za odnose s javnošću HZJZ-a Mary Novosel. Od nje smo doznali da ni HZJZ ne raspolaže podatkom koji nam je trebao. „Moramo čekati da nam to izvuku”, odgovorila je i sugerirala nam da se strpimo sve dok ravnatelj ne odobri slanje pisanog odgovora na naše pitanje. Od slanja prvog upita prošlo je četiri dana, ali odgovor još nije stigao.

Kako nam se učinilo neobičnim to da točan i sveobuhvatan podatak o broju obrađenih uzoraka stanovnika Zagreba u jednom danu naprosto ne postoji, pokušali smo dobiti pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslava Jeleča. Pročelnik nam se dva dana nije javio na telefon, a nikakav odgovor na pisani upit iz njegovog ureda još nismo dobili. Pitanje o broju testiranih Zagrepčana telefonski smo postavili i koordinatorici zaduženoj za odnose s medijima u Stožeru civilne zaštite. Ona je priznala da taj podatak ne zna, obećavši da će nas nazvati čim do njega dođe.

Naposljetku, prisiljeni smo konstatirati kako ne postoji gradska služba, ustanova ili pojedinac koji zna koliki je postotak testiranih Zagrepčana pozitivan na koronavirus. Ne čini nam se izgledno da objedinjeni podatak o broju dnevno obrađenih uzoraka uopće postoji. Ako i postoji, očito se njime nitko ne koristi za bilo kakve analize ili predviđanja kretanja zaraze, pa se postavlja pitanje temeljem čega se planiraju mjere kojima nadležni nastoje zaustaviti epidemiju?

A koliko je uopće novozaraženih dnevno?

Dok podatak o broju obrađenih uzoraka očito ne postoji, svakodnevno se objavljuju čak dva podatka o broju zaraženih Zagrepčana u razdoblju od 24 sata. Postoje dva izvora od kojih javnost dobiva tu informaciju. Jedan set podataka objavljuje se na konferenciji za medije gradskog Stožera civilne zaštite, koja se obično održava između 10 i 11 sati. Ondje podatke o broju novozaraženih i o broju testiranih uzoraka iznosi predstavnik NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Tako smo, primjerice, u ponedjeljak 26. listopada na presici doznali da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno je 558 novooboljelih od Covida-19. Na presici je rečeno i da je u protekla 24 sata u Zavodu je provedeno 484 testiranja, ali kao što smo konstatirali u prvom dijelu teksta, nije objavljena informacija o ukupnom broju obrađenih uzoraka. Podaci o broju novozaraženih na području Zagreba za 26. listopada koje je objavio HZJZ drastično se razlikuju od onih NZJZ-a Dr. Andrija Štampar. Prema izvješću HZJZ-a, u Zagrebu je 26. listopada bili 244 nova slučaja, niti polovica broja kojim raspolaže Štampar.

Neslaganje podataka o dnevnom broju novozaraženih objasnila nam je gospođa Jonke Badić iz NZJZ-a Dr. Andrija Štampar. „Iz Hrvatskog smo zavoda za javno zdravstvo dobili informaciju da oni izvještavaju o novooboljelim osobama zabilježenim u posljednja 24 sata, ali od 8,00 sati ujutro prethodnog dana do 8,00 sati ujutro sljedeći dan. Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izvještavaju o oboljelima od 20,00 sati prethodnog dana do 20,00 sati sljedećega dana. Pretpostavljam da bi to mogao biti razlog razlike u dnevnom broju zaraženih“, kaže Jonke Badić.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program