Presica osječkog Stožera: ‘Od sinoć imamo 12 novozaraženih, pet časnih sestara iz Đakova je hospitalizirano’

Dva su potencijalna žarišta na području županije

ZADNJA IZMJENA: lip 23, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Osječko-baranjskoj županiji registrirano je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kazao je na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Goran Ivanović, priznavši je da u županiji postoji “nova situacija s širenjem” koronavirusa. „Imamo 12 novopozitivnih osoba od sinoć. Osim toga, imamo i dva potencijalna žarište“. Načelnik je naglasio kako nema razloga za paniku. „Ovo je situacija malo drugačija od one u ožujku i travnju, a Stožer je za sve spreman“, kazao je Ivanović.

Na početku presice pojavila se nejasnoća oko točnog broja zaraženih registriranih u posljednja 24 sata. Ivanović je rekao da je 23 novozaraženih, nakon čega je spomenuo broj 12, pa smo nazvali Stožer kako bi doznali o čemu se radi. Pročelnik službe za zajedničke poslove Osječko-baranjske županije, Mladen Pejić, potvrdio nam je kako je novozaraženih ipak 12. “Drugi spomenuti broj odnosi se na zaražene od ponovne pojave virusa u županiji. Njih je u posljednjih nekoliko dana 23”, kazao je Pejić za Telegram.

Šest hospitaliziranih

Riječ je nakon Ivanovića preuzela Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek. „Šest je bolesnika hospitalizirano, a svi su dobrog stanja. KBC Osijek je pojačao kapacitete, spremni smo kao i ranije za uzmanje uzoraka i testiranje“, kratko je rekla liječnica. Od šest hospitaliziranih, pet su časne sestre iz samostana u Đakovu, dodala je dr. Perić. Šesta hospitalizirana osoba je stariji muškarac.

Karlo Kožul, epidemiolog ZZJZ Osječko-baranjske županije otkrio je kako su se časne zarazile. “Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova. Sestre su se vratila s Kosova prije nekoliko dana”, rekao je Kožul, koji je kao nešto pozitivno u cijeloj situaciji istaknuo činjenicu da su sve zaražene redovnice bile u jednom objektu. “Sve će časne sestre biti obrađene. Danas čekamo nove rezultate, a obradit ćemo i njihove kontakte”, obećao je epidemiolog.

Ključno je da se starci čuvaju

Na kraju presice novinarima se obratio župan osječko-baranjski Ivan Anušić. “Imamo proboj, ali ključno je to da imamo i ljude koji će odraditi sve, na vrijeme smo detektirali sve. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama, a situacija je epidemiološki puno bolja nego prije par mjeseci. Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više nego mlađi.

Poruka je da nema panika i da je stvar pod kontrolom. Nema razloga za velike restriktivne mjere. Jako je bitno da se od nas traži da se ponašamo odgovorno. Držite se socijalne distance. Bitno je da oni koji su prešli granicu to prijave, i odu u samoizolaciju. Neke zaražene osobe bile su preko granice”, kazao je Anušić.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program