Usred lockdowna u Deželićevoj je otvoren Lončić, simpatičan mali restoran koji kuha isključivo domaće

Zasad dostavljaju, a čim mjere popuste počinju s normalnim radom

FOTO: Sandro Lendler

Početkom prosinca, na adresi Gjure Deželića 89, otvoren je restorančić simpatičnog imena – Lončić. Vlasnik, 40-godišnji Vedran Alić, odlučio je restoran otvoriti usred lockdowna i sada svaki dan dostavlja domaća kuhana jela. Meni se svakodnevno mijenja i uvijek su dostupne tri ili četiri različite opcije.

“Od ideje do otvaranja Lončića prošle su dvije godine, a ovaj lockdown činio mi se kao idealno vrijeme za početi s radom. Naime, vlasnik sam i jednog kafića i to nam je stožer zatvorio, a kako je ovaj lokal bio spreman, ovdje sam otvorio”, govori nam vlasnik.

Lončić je otvoren početkom prosinca Sandro Lendler

Autentična domaća jela

Kako u Lončiću izgleda meni? Recimo, u ponedjeljak su bila tri jela: Dalmatinska čičvarda, odnosno varivo od slanutka za 40 kuna, varivo od kelja s domaćom dimljenom svinjskom obrazinom, također za 40 kuna i mala porcija sarme s krumpirom za 30 kuna.

“I kada se otvorimo imat ćemo dnevne menije i jela će se mijenjati svaki dan. Napravit ćemo i a la carte meni, na kojem će biti jela poput zapečenih palačinki ili tuna steaka koja su najbolja kada ih se jede odmah u restoranu, a ne iz dostave”, govori nam Alić.

Iako su tek krenuli, stalni gosti, odnosno zasad oni koji naručuju, već imaju favorite. “Pohvalili su naš zagrebački odrezak, njega radimo s domaćom šunkom koju sami kuhamo, hvale i našu teleću juhu te bakalar”. Inače, Zagrebački je 65 kuna, kao i bakalar, a juha 20 kuna.

Dalmatinska čičvarda, 40 kuna
Sarma, 30 kuna
Kelj varivo, 40 kuna

Topla atmosfera

Kako nam vlasnik objašnjava izabrali su jela koja smatraju najboljima iz svakog dijela Hrvatske. Ne kuhaju samo kontinentalno nego i sve ono što je autohtono i tradicionalno i za Dalmaciju, Zagorje ili Istru. Stolovi u restoranu trenutno nisu posloženi, ali čim Stožer da zeleno svjetlo za otvaranje, postavit će ih.

Alić je lokal sam uredio i htio je da zrači toplinom i da se ljudi osjećaju kao doma. Ima 44 kvadrata, a kada Stožer ukine mjere u Lončiću će biti osam stolova. Trude se, tvrde, koristiti većinom domaće proizvode, od mesa do povrća kako bi ljudima pružili, što kvalitetnija jela.

Vlasnik Vedran Alić i kuharica Marijana Sandro Lendler

“Nismo išli na onaj fine dining gdje je sve nekako hladno nego na domaću atmosferu gdje ljudi znaju da će kvalitetno pojesti kada dođu k nama i da će pojesti jela kakva su radila naše mame i bake. Ime sam izabrao jer mi je ‘lončić’ zvučalo simpatično i drugačije, a i radi se o kuhanoj hrani, a za kuhanje vam treba lončić”, kaže na kraju.