Uvjerili su vas da sir nije zdrav? Sad nova studija tvrdi da ipak smanjuje rizik srčanog i moždanog udara

Kineski znanstvenici recenzirali su 15 studija

FOTO: Floris van Dijck/Wikimedia

Sir nam se ne čini kao najzdravija namirnica, a ipak novo istraživanje, objavljeno u European Journal of Nutrition, kaže da smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

U ovoj studiji, kineski su znanstvenici recenzirali 15 studija da bi ustanovili učinak konzumacije sira na dnevnoj osnovi. Provjeravane su navike jedenja sira tijekom 10 godina na 200 tisuća ljudi. Ljudi koji su jeli oko 40 grama sira dnevno, smanjili su rizik umiranja od infarkta za 14 posto. Rizik moždanog udara smanjio se za 10 posto.

Kalcij u siru pomaže podizanju dobrog kolesterola

Ovi se rezultati mogu činiti kontradiktorni jer sir ima puno zasićenih masti koje ustvari povisuju rizik kardiovaskularnih bolesti. Ali znanstvenici vjeruju da kalcij u siru pomaže podizanju “dobrog” kolesterola dok, istovremeno, smanjuje loš.

Prije nego, potaknuti ovom dobrom viješću, navalite na sir, imajte na umu da je preporučena količina samo četrdesetak grama, otprilike jedna porcija i da ovakve studije samo nalaze vezu između ponašanja, kao naprimjer jedenje sira, i ishoda, kao srčana bolest. Jer možda treba uzeti u obzir i druge čimbenike, možda osobe koje jedu sir više vježbaju (iako znanstvenici jesu pokušali isključiti druge zdrave navike koje bi mogle utjecati na rezultat).