Život

Uz obalu Sicilije, na dubini od 92 metra, pronađena drevna olupina krcata povijesno vrijednim amforama

Ovo se smatra jednim od najvažnijih arheoloških otkrića u regiji posljednjih godina

A photo shows an amphorae in the new area of the 'Thermopolium' at the archaeological site of Pompeii, near Naples, on January 25, 2021. - The 'Thermopolium' used to offer a quick midday meal with hot food and drinks to the Romans away from home. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

Arheolozi su uz obalu Palerma otkrili drevnu rimsku olupinu krcatu amforama i posudama koje su se koristile za prijevoz vina i maslinovog ulja.

Sicilijansko vladino tijelo za očuvanje povijesnih i prirodnih objekata pronađenih u moru, SopMare, otkrilo je brod iz drugog stoljeća prije naše ere u blizini sela Isola delle Femmine, pišu lokalne novine Palermo Today. Brod počiva u Sredozemnome moru na dubini od oko 92 metra.

Rekonstrukcija povijesti

Olupina je nosila obilan teret vinskih amfora, piše Guardian. Ovo se smatra jednim od najvažnijih arheoloških otkrića u regiji posljednjih godina.

“Sredozemlje nam neprestano daje dragocjene elemente za rekonstrukciju naše povijesti povezane s pomorskom trgovinom, vrstom čamaca koji su se koristili i prijevoza koji se obavljao”, kaže voditeljica ekspedicije i nadzornica mora za Siciliju, Valeria Li Vigni, za Guardian.

U doma Rimske republike trgovina vinom na Siciliji bila je jedna od najprofitabilnijih i najraširenijih djelatnosti lokalnih ljudi, piše La Stampa. Vrsta sicilijanskog vina Mamertino navodno je bila toliko popularna da je privukla pozornost samog Julija Cezara.

Razdoblje mira i prosperiteta na Mediteranu

Prema La Stampi, novootkrivene vinske amfore svjedoče o razdoblju mira i prosperiteta na Mediteranu. Znanstvenici se nadaju da će teret otkriti podatke o drevnim trgovačkim putevima koji su se koristili za transport začina, vina, hrane i druge robe u Sjevernu Afriku, Španjolsku, Francusku i na Bliski Istok.

Amfore predstavljaju cijelo bogatstvo informacija za suvremene znanstvenike. Iako su amfore obično povezane s antičkom Grčkom koristile su ih civilizacije od Rimljana do Feničana. One su nezamjenjivi element arheolozima koji se nadaju ući u trag drevnim trgovačkim mrežama.

Amfore se pojavljuju u teretu mnogih drevnih olupina. U svibnju je nađena rimski brod s puno amfora punih vina kod sicilijanskog otoka Ustica. A 2013. godine nađen je gotovo netaknut rimski brod koji počiva na dubini od oko 50 metara uz obale Genove. Taj je brod prenosio oko 50 amfora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu