Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Vakula je napravio dugoročnu prognozu za kolovoz, jesen i zimu. Nadamo se da idući tjedan niste na moru

'U drugom i četvrtom kolovoškom tjednu povećava se vjerojatnost za nestabilnije i manje vruće dane'

An aerial picture shows crowds of people, including foreign tourists, enjoying the sun and the sea on August 21, 2020, in Split on the central Adriatic coast. - As United Kingdom removed Croatia from the list of "safe countries" to travel due to rising number of cases of COVID-19 throughout the country, many British tourists arrived at airport to return back to their country because of stricter measures when returning from Croatia. (Photo by Damir SENCAR / AFP)
FOTO: AFP

Meteorolog Zoran Vakula za HRT je priredio svoju dugoročnu prognozu za kolovoz. Kako kaže, mjesec će biti nadprosječno topao. S obzirom i na temperature koje smo imali u lipnju i srpnju, cijelo ljeto će, kaže, biti iznadprosječno toplo.

Što se tiče samog koloviza, najtoplije bi trebalo biti sada, u prvom tjednu tijekom kojeg je najavio i toplinski val. Očekuje ga ponegdje od četvrtka, kad će se tijekom produljenog vikenda širiti kroz cijelu zemlju. No, onda promjena.

“U drugom i četvrtom kolovoškom tjednu povećava se vjerojatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i samo tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti u većini je Hrvatske vjerojatnije u trećem tjednu kolovoza”, prognozirao je Vakula.

Manjak oborina nas očekuje i na jesen?

Naglasio je ipak da su te prognoze manje pouzdane od onih za prvi tjedan kolovoza te da su promjene još uvijek moguće. Najpouzdanija su, kaže, predviđanja za oborine, prema kojima se trenutno čini da ćemo i dalje imati manjak kiše.

Prema još dugoročnijim prognozama, onima koje govore o jeseni, manjak oborine je vjerojatan i u prvim jesenskim mjesecima. Povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerojatnost i da će mjeseci biti topliji od prosjeka.

Vakula je na kraju naglasio da su prognoze za zimu još manje pouzdane od onih za jesen ali i da one daju nadu da će temperatura zraka djelovati na “barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više