Varaždinski ugostitelji za Telegram: ‘Nitko nam nije najavio ovo zatvaranje, ne znamo ni što je s potporom’

'Ne znamo tko će opstati dok mjera ne istekne', kaže nam predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin

ZADNJA IZMJENA: stu 20, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite predstavljene su nove mjere zaštite od širenja koronavirusa koje će u ponoć 22. studenog stupiti na snagu na području čitave države. Poseban set mjera donesen je za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju te grad Daruvar.

Dok u ostatku Hrvatske ugostiteljski objekti odlukom Stožera mogu raditi do 22 sata, u Varaždinskoj županiji ugostiteljski objekti moraju prestati s radom, i ostati zatvoreni do 4. prosinca. Jedina iznimka od te odluke je usluga pripreme i dostave hrane, kazao je na presici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Što kažu varaždinski ugostitelji?

Mjera bi mogla dotući varaždinske ugostitelje, ionako financijski oslabljene padom prometa koji je uzrokovala epidemija i dosadašnje mjerama, kaže nam Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.

„Ne vidim razlog zbog kojeg se misli da su ugostiteljski objekti najveća žarišta. Koliko je konobara bilo zaraženo Covidom? Mislim da tako stroge mjere nisu dobre ni za nas ugostitelje ni za državu. Nama je zarada jedini prihod, kako ćemo plaćati zaposlene?“, pita se Behin.

Ništa se ne zna o subvencijama

Nitko se s ugostiteljima nije konzultirao o eventualnim novim mjerama, blažim od potpunog zatvaranja, žali se ugostiteljica, vlasnica dvaju lokala. „Mada nam to ne bi previše pomoglo. I s dosadašnjim skraćenim radnim vremenom trpjeli smo gubitke“, kaže.

Brine je i to što nitko iz grada Varaždina, Varaždinske županije, Nacionalnog stožera ili bilo kojeg drugog državnog tijela nije najavio pružanje financijske pomoći ili obeštećenja ugostiteljima koje će pogoditi ova mjera.

„Bojim se da neće imati previše sluha za refundaciju naših gubitaka. Ipak, još uvijek se nadam da će nešto poduzeti po tom pitanju. Kako ću ja inače isplatiti sedam plaća, sve doprinose i davanja? A sve će, naravno, doći na naplatu, uključujući i ovrhe ako ne platimo. O kreditima koje mnogi ugostitelji imaju da ni ne govorim“, kaže Behin, koja dodaje da zasad ipak neće otpustiti nikoga od svojih radnika.

Tko će otvoriti kada mjera istekne?

Predsjednica udruge varaždinskih ugostitelja kaže da ne može procijeniti koliko će članova uopće otvoriti lokale kada mjera istekne. „Ne mogu reći ni hoću li ja to uspjeti izdržati. I sama se pitam hoću li moći početi raditi, situacija je zaista neizvjesno“, govori Behin i dodaje kako još ne zna ni kada će morati zatvoriti svoja dva lokala.

„Vidjela sam da mjera na snagu stupa danas, ali nadam se da to ne znači kako odmah moram zatvoriti objekte. Od svih nebuloza, najveća bi bila da moramo otvoriti momentalno. Ljudi su nam došli odraditi smjene, ili se pripremaju za popodnevnu smjenu. Ipak mislim da ćemo raditi do kraja dana, a sutra nećemo otvoriti. Hoćemo li ikada, ne znam“, dodaje ugostiteljica.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2318 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program