Vatrogasci u Novskoj heroji su i kad ne gase požare; za Advent su klincima izradili leteće saonice

Osim saonica koje jure po sajli, napravili su jedne i na vrhu vatrogasnog vozila

ZADNJA IZMJENA: pro 2, 2019
Foto: Željko Gašparović

Kao da nije dovoljno što ljudima spašavaju živote i domove, vatrogasci slavonskog gradića Novska odlučili su ove godine svoje slobodno vrijeme potrošiti na izradu posebnih saonica za svoje male sugrađane.

Oni ih zovu letećim saonicama, a radi se o drvenim saonicama koje klize zrakom uz pomoć sajle i klincima pružaju kratki doživljaj letenja, uz malu pomoć Djeda Mraza i dvojice vilenjaka koji će ih uveseljavati ispred zgrade Gradske uprave.

Sve su sami izgradili

Vatrogasci kažu kako su u svoje slobodno vrijeme saonice osmislili i izradili sami, sa željom da u adventsko vrijeme zabave svoje najmlađe sugrađane. “Vidjeli smo kod naših kolega kako koriste sajlu da bi djecu vozili u kanaderu, pa smo mi odlučili na jednu takvu staviti naše saonice. Pomogao nam je naš član Zlatko Bogojević koji je stolar i odradio je taj drveni dio, dok smo ostalo radili sami. Na njima je radilo nas 13 zaposlenih u JVP-u, u slobodno vrijeme kad smo stigli. Trebala su nam neka tri tjedna da ih dovršimo”, priča nam zamjenik zapovjednika JVP Novska Siniša Makovičić.

Saonice su vatrogasci postavili ispred Gradske uprave gdje su između dva stabla učvrstili čelične kablove po kojima one klize iznad tla i prevoze djecu. I činit će to svakoga vikenda od 16 do 19 sati pod budnim okom dvojice vilenjaka i Djeda Mraza, ali i ostalih zaposlenika JVP-a koji brinu za sigurnost djece.

Naši vilenjaci su spremni za Čarobnu blagdansku vožnju na #AdventuNovskoj2019.⛄❄???‍♂️?‍♀️???.Tko će prvi isprobati???.A di si ti danas u 16:00h? Voziš li se ili snimaš? ??#AdventuNovskoj #AdventuNovskoj2019 #carobnablagdanskavoznja #Novska #TZGN #BožićuNovskoj

Gepostet von Turističko Informativni Centar Novska am Sonntag, 1. Dezember 2019

Let na vatrogasnom vozilu

U slučaju da ih u poslu nešto omete i saonice ne budu mogle raditi, za klince imaju još jedno rješenje. I ono će se, naravno, odvijati u pratnji djedice koji će mališane gradom provozati u saonicama koje se nalaze na krovu jednog vatrogasnog vozila. Djeca će, objašnjavaju, “letjeti uz pomoć svjetlećih jelena”.

“Na naše vozilo smo stavili jednu staru konjsku zapregu i ukrasili smo je s jelenima i ostalim ukrasima. Tako ti jeleni imaju zadatak voziti djecu, a s njima bude i Djed Božićnjak. Ono što nam je jako važno je sigurnost djece tako da su ona u saonicama vezana. Malo ih provozamo i pritom jako brinemo da budu sigurna”, kazao nam je Makovičić.

Od 01. prosinca kreće advent u Novskoj u kojem ćemo biti dio čarobne blagdanske vožnje. Pridružite nam se i isprobajte…

Gepostet von Jvp Novska am Samstag, 30. November 2019

Prvu vožnju klinci su testirali već ove nedjelje, a vatrogasci s veseljem iščekuju drugi vikend kada pozivaju i ostale da uživaju u njihovim saonicama.

Zdravka Grund
Telegram autor
1761 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program