Važna stvar za našu gastronomiju; nakon Montea još su dva restorana dobila Michelinovu zvjezdicu

Monte je zvjezdicu potvrdio, a ove su je godine dobili Pelegrini i 360º

FOTO: Pelegrini

U četvrtak je izašlo novo digitalno izdadnje Michelinovog vodiča za Hrvatsku. Osim rovinjskog Montea koji je potvrdio lanjsku zvjezdicu, prestižno gastronomsko priznanje, Michelinovu zvjezdicu ove su godine zaradili i šibenski Pelegrini i dubrovački restoran 360º.

Četiri restorana, korčulanska Konoba Mate, splitska Konoba Fetivi, krapinski Vuglec Breg i iločki Dunav dobili su Bib Gourmand, oznake koja se dodijeljuje restoranima s kvalitetnim menijima i pristupačnim cijenama. a preporuke je dobilo 55 restorana.

Važna stvar za našu gastronomiju

Ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

Prošlogodišnje, prvo izdanje Michelina za Hrvatsku bio je jedan od najvažnijih događaja za gastronomiju ikad. HTZ uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju ocjenjuje snažnim poticajem za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velikom globalnom promocijom Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije. Podsjećaju kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu, koju je zadržao i za 2018. godinu.

‘Hrvatska se nalazi na gastro karti svijeta’

“Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Najavio je da će HTZ i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude. Ovaj je vodič rezultat obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje, stoji u priopćenju HTZ-a.