Život

Važno otkriće za razumijevanje porijekla SARS-CoV-2; virus pronađen kod šišmiša u Laosu najbliži mu je srodnik

Za potrebe studije, znanstvenici su uhvatili 645 šišmiša iz vapnenačkih špilja u sjevernome Laosu

FOTO: Unsplash

Znanstvenici s Instituta Pasteur u Francuskoj i Sveučilišta u Laosu kod laoskih potkovičastih šišmiša otkrili su virus koji je najbliži srodnik SARS-CoV-2, uzročnika Covid-19, kaže najnovija studija.

Za potrebe studije, znanstvenici su uhvatili 645 šišmiša iz vapnenačkih špilja u sjevernome Laosu i pregledavali ih na prisustvo virusa. Pronašli su tri virusa koje su nazvali BANAL-52, BANAL-103 I BANAL-236 kojima su zaraženi šišmiši. Pokazalo se da taj koronavirus dijeli više od 95 posto ukupnog genoma s virusom SARS-CoV-2.

Jedan od virusa je gotovo identičan virusu uzročniku pandemije

Jedan od virusa BANAL-52 bio je 96,8 posto identičan virusu uzročniku pandemije, sličniji od bilo kojeg drugog poznatog virusa. Ranije poznati najbliži srodnik bio je virus nađen u potkovičastim šišmišima 2013. koji dijeli 96,1 posto genoma sa SARS-CoV-2, izvijestio je Nature News.

Nova studija otkriva da se sva tri virusa mogu vezati na receptore (ACE2) i koristiti ih za ulazak u ljudske stanice. Do sada, drugi kandidati, istaknuti kao potencijalni prethodnici SARS-CoV-2 pronađeni kod šišmiša, to nisu mogli, kazali su znanstvenici. Ova tri virusa vezala su se za receptore otprilike kao i rani sojevi virusa pronađeni u Wuhanu.

Dokaz toga da virus ima prirodno porijeklo

Autori kažu da njihovi nalazi podržavaju hipotezu da je ovaj koronavirus rezultat kombinacije virusnih sekvenci koje postoje kod potkovičastog šišmiša i dodatni su dokaz da SARS-CoV-2 nije nastao u laboratoriju nego ima prirodno porijeklo.

Iako su novi virusi usko povezani s uzročnikom ove pandemije, sva tri virusa nemaju slijed za ono što se zove “mjesto cijepanja furina”. Za bolje razumijevanje porijekla koronavirusa potrebna su daljnja istraživanje kako bi se ustanovilo kako i kada je uvedeno, takozvano, “mjesto cijepanja furina” koje se uočava kod SARS-CoV-2, a pomaže virusu da uđe u stanice. Otkrića se trenutno razmatraju za objavljivanje u časopisu Nature, izvijestio je Bloomberg.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu