Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Večeras se otvara Theatrium, restoran koji Zagreb iščekuje. Bili smo tamo, da vam ga unaprijed pokažemo

Filip Horvat najperspektivniji je mladi hrvatski chef i ovo je njegov prvi samostalni restoran

ZADNJA IZMJENA: lis 5, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

U prostoru nekad legendarnog kafića Atrij kraj ZKM-a, od subote 5. listopada navečer bit će restoran. Zove se Theatrium i svečano se otvara u 19.00, večerom koju potpisuje vlasnik, Filip Horvat (25). Jedan je to od najperspektivnijih hrvatskih kuhara, kojeg možda znate iz nekad sjajnog restorana Ab Ovo, nakon kojeg je kratko vrijeme stažirao i u Oslu.

“Odluka o otvaranju vlastitog restorana nikada nije laka, jer za sobom povlači niz odgovornosti prema velikom broju ljudi koji sudjeluju u procesu”, kaže Filip Horvat za Telegram. “A uređenje, opremanje i otvaranje restorana u pješačkoj zoni centra glavnog grada je avantura koju prožive rijetki, bilo gdje u svijetu”, dodaje.

Čini mu se da je to iskustvo slično pisanju knjige ili snimanju filma. “Dovoljno je pogledati oko sebe i vidjeti koliko je ovakvih pothvata napravljeno u centru Zagreba zadnjih 30 ili više godina. Dakle kao što vidimo, Zagrebu je odavno pravo vrijeme da mu se dogodi novi veliki restoran”, kaže.

Theatrium Vjekoslav Skledar

‘Vrijeme da se Zagrebu dogodi novi veliki restoran’

Theatrium je Horvat uređivao šest mjeseci i sada restoran ima 250 kvadrata zatvorenog prostora u kojem ima mjesta za 69 ljudi, a tu su još i dvije terase. Jedna se nalazi tik uz restoran, a druga je na Teslinoj, a dvije su i kuhinje koje je trebalo izgraditi i opremiti iz temelja, a kako nam kaže Filip, apsolutno svaki centimetar prostora trebalo je preurediti.

Kazališna atmosfera u Theatriumu Vjekoslav Skledar
Filip Horvat Vjekoslav Skledar

Spoj kazališta i gastronomije

Horvat je pokušao i povezati restoran s energijom kazališta koje mu je u neposrednoj blizini. Na zidovima su umjetnine koji simboliziraju i jedno i drugo, a potpisuje ih njegov prijatelj, kipar Nikola Vudrag koji posljednjih mjeseci u Europi prerasta u senzaciju. “Jedna je njegova prepoznatljiva, u Parizu rasprodana skulptura glave, a druga skulptura su usta, koja među kazališnim zavjesama asociraju i na teatar i na gastronomiju u Theatriumu”, objašnjava.

Prostor pritom ne djeluje nimalo hladno, već poziva da uđete. “Za uređenje smo zaslužni prijatelj i ja, sve smo sami osmislili, pokušavajući dobiti ugodnu i opuštenu atmosferu vrhunskih restorana. Nadamo se da smo barem donekle uspjeli u tome”, kaže nam Horvat.

Skulptura Nikole Vudraga Vjekoslav Skledar
Kroasan od krumpira s kavijarom, pjena od pečenog krumpira i hrskavci od kore krumpira Vjekoslav Skledar

Okružio se vrhunskim ljudima

Horvat će u Theatriumu imati ulogu autora i chefa, kao i onu poslovnu koja ide s titulom vlasnika, a oko sebe je okupio vrhunske ljude: “Tim je najbolji mogući koji smo uspjeli okupiti i već mjesecima čekaju početak rada, koji se malo odužio u odnosu na planirano, ali svi smo tu i uzbuđeno očekujemo početak rada i prve gurmane.”

Sous-chef Andrija Starčević stigao je iz Osla i to iz skandinavskog restorana s tri Michelinove zvjezdice, Maaemo, a s njim je i njegova supruga Holyn, sommelierka. Osim toga, Horvatu su se pridružili i najbolji ljudi iz hrvatskih restorana, kako u kuhinji tako i u sali. Kako nam kaže, “tim sa svojim biografijama zaslužuje barem jedan novinski tekst, a imamo i neka pojačanja u najavi”, kaže nam za kraj.

Theatrium, čija točna adresa je Teslina 7, s ponudom ručka kreće u srijedu 9. listopada u podne, a namirnice koje koristi u jelima isključivo su svježe i sezonske.

Bombon od hibiskusa i kombu algi, omotan u Dulcey čokoladu i kakao maslac Vjekoslav Skledar
Theatrium Vjekoslav Skledar

Željka Orešković
Telegram autor
403 članka Više o autoru
Više s weba